Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Verlies ik mijn Groeipakket als ik als jobstudent werk?

Je bent jong en je wilt wat. Een studentenjob, bijvoorbeeld. Strak plan, want zo verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op het Groeipakket wanneer je werkt?

Onvoorwaardelijk recht op Groeipakket of niet?

Tijdens de zesde staatshervorming werd de kinderbijslag geregionaliseerd. Wat concreet betekent dat de regeling voortaan verschilt per regio. Voor Vlaanderen is sinds 2019 ‘het groeipakket’ van toepassing. In principe spreken we dus niet meer over ‘kinderbijslag’, maar in de volksmond wordt deze benaming wel nog altijd gebruikt.

Jongeren onder de 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket. En dat tot en met de maand waarin ze de volwassen leeftijd bereiken. Ben je minderjarig en klus je bij? Dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

Extra: Bereken je Groeipakket of kinderbijslag

Meerderjarige jobstudenten: 600 uren per jaar

Je bent 18 jaar of ouder? Ook dan kan je nog tot je 25ste verjaardag het Groeipakket ontvangen, zelfs wanneer je aan de slag bent als jobstudent. Er gelden wel enkele voorwaarden.

Zo’n eerste werkervaring leert je de echte waarde van geld kennen. Hoeveel je als student verdient, speelt echter geen rol voor het Groeipakket (vroeger: kinderbijslag in Vlaanderen). Het aantal uren dat je werkt is belangrijker: als meerderjarige student krijg je jaarlijks 600 uren om te werken via een studentenovereenkomst tegen verminderde sociale bijdragen.

Ontdek: 4 cruciale vragen over studentenjobs

Wat als ik meer uren presteer?

Heb je deze 600 uren opgesoupeerd? In dat geval mag je nog 80 extra uren presteren per maand, via een andere tewerkstelling (geen studentenjob). Hiervoor betaal je de normale sociale bijdragen als werknemer, je houdt dan netto minder over dan bij een studentenjob. Maar je behoudt wél het recht op het Groeipakket tijdens je studies. Ook hier heeft de hoogte van je inkomen geen invloed op het Groeipakket.

Werk je meer dan die 80 uren per maand via een gewone arbeidsovereenkomst, dan verlies je je recht op het Groeipakket voor die maand. Houd er echter ook rekening mee dat wanneer je te veel verdient:

  • je zelf belastingen zal moeten betalen.
  • je niet meer ‘ten laste’ bent van je ouders en ook zij meer belastingen zullen moeten betalen.
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!

Hoe zit het met schoolverlaters?

Je hebt je studies beëindigd en bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? Als je voor je 25ste verjaardag afstudeert, heb je nog recht op het Groeipakket gedurende twaalf maanden vanaf het moment dat je je diploma behaald hebt.

Lees ook: Verlies ik mijn Groeipakket tijdens mijn beroepsinschakelingstijd?

Bijzondere situaties

Als jongere zal je geen Groeipakket meer ontvangen wanneer je zelfstandige bent en bijdragen betaalt als zelfstandige in hoofdberoep. In sommige gevallen zal je ook geen Groeipakket krijgen als je een sociale uitkering ontvangt.

CHECK: Heb ik nog recht op het Groeipakket als ik stage loop na mijn studies?

(mr)

8 januari 2023
Anderen bekeken ook