Zomerjobs: studenten weten wat ze willen
Bij Accent Jobs is het alle hens aan dek, want vandaag zoeken studenten én werkgevers volop naar elkaar. Hannelore Beel legt uit ...
Tijdens de zesde staatshervorming werd de kinderbijslag geregionaliseerd. Wat concreet betekent dat de regeling voortaan verschilt per regio. Voor Vlaanderen is sinds 2019 ‘het groeipakket’ van toepassing. In principe spreken we dus niet meer over ‘kinderbijslag’, maar in de volksmond wordt deze benaming wel nog altijd gebruikt.
Jongeren onder de 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket. En dat tot en met de maand waarin ze de volwassen leeftijd bereiken. Ben je minderjarig en klus je bij? Dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken.
Extra: Bereken je Groeipakket of kinderbijslag
Je bent 18 jaar of ouder? Ook dan kan je nog tot je 25ste verjaardag het Groeipakket ontvangen, zelfs wanneer je aan de slag bent als jobstudent. Er gelden wel enkele voorwaarden.
Zo’n eerste werkervaring leert je de echte waarde van geld kennen. Hoeveel je als student verdient, speelt echter geen rol voor het Groeipakket (vroeger: kinderbijslag in Vlaanderen). Het aantal uren dat je werkt is belangrijker: als meerderjarige student krijg je jaarlijks 600 uren om te werken via een studentenovereenkomst tegen verminderde sociale bijdragen.
Ontdek: 4 cruciale vragen over studentenjobs
Heb je deze 600 uren opgesoupeerd? In dat geval mag je nog 80 extra uren presteren per maand, via een andere tewerkstelling (geen studentenjob). Hiervoor betaal je de normale sociale bijdragen als werknemer, je houdt dan netto minder over dan bij een studentenjob. Maar je behoudt wél het recht op het Groeipakket tijdens je studies. Ook hier heeft de hoogte van je inkomen geen invloed op het Groeipakket.
Werk je meer dan die 80 uren per maand via een gewone arbeidsovereenkomst, dan verlies je je recht op het Groeipakket voor die maand. Houd er echter ook rekening mee dat wanneer je te veel verdient:
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten!
Je hebt je studies beëindigd en bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? Als je voor je 25ste verjaardag afstudeert, heb je nog recht op het Groeipakket gedurende twaalf maanden vanaf het moment dat je je diploma behaald hebt.
Lees ook: Verlies ik mijn Groeipakket tijdens mijn beroepsinschakelingstijd?
Als jongere zal je geen Groeipakket meer ontvangen wanneer je zelfstandige bent en bijdragen betaalt als zelfstandige in hoofdberoep. In sommige gevallen zal je ook geen Groeipakket krijgen als je een sociale uitkering ontvangt.
CHECK: Heb ik nog recht op het Groeipakket als ik stage loop na mijn studies?
(mr)
8 januari 2023Bij Accent Jobs is het alle hens aan dek, want vandaag zoeken studenten én werkgevers volop naar elkaar. Hannelore Beel legt uit ...
Dé periode voor vakantiejobs is in aantocht. Niet alleen horeca of warenhuizen werven volop jobstudenten aan, ook de Nationale Loterij zoekt jobstudenten.
Zolang je minderjarig bent, heb je sowieso recht op het Groeipakket of kinderbijslag. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je nog tot je 25ste verjaardag het Groeipakket of kinderbijslag ontvangen, mits enkele voorwaarden.
Omdat geld een grote impact heeft, doen jongeren steeds meer een studentenjob. Maar over hoe jongeren omgaan met geld doen veel fabels de ronde.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
In België ontvangen ouders maandelijks een bedrag voor de verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Op welk bedrag heb jij precies recht?
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.