Vijf tips voor een gezonde werkplek
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Gemiddeld lopen we in ons hele leven 200 weken of bijna 4 jaar al hoestend, snotterend en met keel- of hoofdpijn rond, aldus viroloog Marc Van Ranst in het VDAB magazine. Vooral van september tot april is de kans op een verkoudheid het grootst. We leven dan meer binnen en zitten dichter op elkaar, ideaal voor het verspreiden van virussen.
Een veelgehoord misverstand is dat je verkouden kan worden van de kou. Helemaal fout is dat, het zijn virussen die je een verkoudheid bezorgen. In de koude wintermaanden zitten we vaker binnen en komen we meer met andere (verkouden) mensen in contact, daardoor lijkt het alleen maar alsof de koude de boosdoener is.
Je kan dus perfect bij vriestemperaturen in je T-shirt buitenlopen zonder verkouden te worden. Het zijn virussen die het ‘em doen: de balpen lenen van je buur of je collega’s een hand geven, zulke zaken verhogen de kans op de volksziekte nummer één. Zelfs wie geen uiterlijke symptomen heeft van een verkoudheid, kan het virus verspreiden. Gemiddeld is iemand 2 weken besmettelijk, al zal die het virus wel sneller doorgeven wanneer hij het meest last heeft van z’n verkoudheid.
Een verkoudheidsvirus kan minstens 2 uur op de huid overleven. Als je dus voor een meeting 10 mensen de hand hebt gedrukt, raak je best je mond en neus niet aan … en loop je na de vergadering liefst snel even naar de wc om je handen te wassen. Op voorwerpen zoals treindeuren, pennen, boeken, koffiekopjes of kleren kan een verkoudheidsvirus zelfs tot vier dagen overleven.
PS: kussen mag. Heb je een (stiekeme) verhouding op het werk, dan kan je gewoon verder doen. Een handdruk is schadelijker voor je gezondheid dan een kus. Verkoudheidsvirussen komen vooral uit je neus, al kunnen ze ook in je speeksel terechtkomen bij een nies- of hoestbui, maar slechts voor even want de virussen overleven niet in speeksel.
(mr)
15 december 2010Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Werknemers klagen wel eens dat het te koud is om te werken. Bestaat er een wettelijke temperatuurslimiet waaronder niet meer moet gewerkt worden?
Bacteriën kan je niet zien. Gelukkig maar, want anders zou je niet meer gaan werken.
Kantooreilanden deugen niet. Ze schaden de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Zou de tv-reeks Het Eiland dan toch realistischer zijn dan gedacht?
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Werk is werk en privé is privé… of toch niet? In bepaalde gevallen kan je werkgever jou wel degelijk sanctioneren of zelfs ontslaan bij ongepast gedrag.
Het veelvuldig kussen van collega’s lijkt toch wat in de verdrukking te geraken. Maar hoe duurzaam is het vuistje?
Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Gelijke kansen zijn voor BNP Paribas Fortis van cruciaal belang. De bank wil de daad bij het woord voegen met een reeks concrete actiepunten.