Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Het seizoen van de verkoudheden is weer aangebroken. Sinds 2020 melden meer en meer werknemers zich ziek. En daar zijn opvallend veel jongeren bij. Dat lijkt logisch. Tot tweeënhalf jaar geleden keek niemand op van een nies- of hoestbui. Nu werpen je collega’s je meteen boze blikken toe waardoor je je instant ongemakkelijk voelt. Als je thuisblijft, hoest en nies je in alle rust. En zónder veroordeling.
Extra: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Heb je de mogelijkheid om van thuis uit te werken? Doe dat dan zeker. Je elimineert het risico dat je jouw collega’s besmet én je zit in je eigen, vertrouwde omgeving. Tijdens de coronacrisis bewezen verschillende sectoren dat thuiswerk een oplossing is.
Niet zeker of het mogelijk is? Praat erover met je werkgever. Goede afspraken voorkomen verwarring. Is iedereen, inclusief jijzelf, op de werkvloer comfortabel in het bijzijn van een loopneus? Dan kan je gerust naar kantoor gaan. In het andere geval blijf je beter thuis.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
In sectoren als het onderwijs en de zorg is het enorm moeilijk om van thuis uit te werken. Er heerst bovendien een personeelstekort. Ook in andere sectoren komen bedrijven tegenwoordig wel wat handen te kort.
Wil je je collega’s liever niet in de steek laten door een domme snotvalling? Dan is het zeker geen slecht idee om intern een regelgeving uit te werken rond verkoudheden. Samen met je baas én collega’s.
Stel jezelf hierbij de volgende vragen. Wat zijn de mogelijkheden bij een verkoudheid in het bedrijf? Is thuiswerk een optie? Of kan er misschien een aparte ruimte worden voorzien waar niezende en hoestende medewerkers tijdelijk geïsoleerd aan de slag kunnen? Open het gesprek en kom samen tot een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt. Een win-winsituatie!
Ontdek: Word ik betaald als ik ziek ben?
Het is niet omdat je ziek bent en thuiswerk mogelijk is, dat je verplicht bent om te werken. Leg jezelf niet te veel druk op. Voel je je écht niet goed en lukt het niet om productief te zijn? Dan is het misschien beter dat je een dag extra uitziekt. Niks mis mee, als je zo de batterijen weer helemaal kan opladen!
Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
(sv/em) - Bron: AD / SDWorx
14 november 2022Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Wil jij niet geveld raken door het griepvirus? Ook geen zin om het werk van een zieke collega over te nemen? Houd dan rekening met deze tips!
Elk jaar blijft meer dan 1 op 10 Belgische medewerkers gemiddeld 7 dagen thuis door de griep. Toch zijn er veel misverstanden over de griep.
Bureau-eilanden in een open werkplek. Gezellig, hip en goed voor de creativiteit, maar minder goed voor de gezondheid?
Covid-19 heeft niet alleen een grote impact op de vacaturemarkt, ook het ziekteverzuim op de werkvloer wordt beïnvloed door de pandemie ...
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer?