Opleiding stoomt studenten klaar voor job als winkelmanager
De retailsector kampt met een tekort aan goed opgeleid personeel. Drie hogescholen sprongen op de kar en bieden nu een opleiding retailmanagement aan.
Bij de bekende modeketen e5 heeft het onder meer geleid tot het in het leven roepen van personal shoppers. Praktisch komt het erop neer dat klanten de personal shopper reserveren in de winkel of via een online agenda op de website van e5. De personal shopper staat dan op de dag van de afspraak een uur ter beschikking van de klant om hem/haar met raad en daad bij te staan in de zoektocht naar een gepaste outfit.
De e5 vertrouwt hiervoor op de ervaring van de eigen medewerkers die een aantal specifieke tips & tricks aangeleerd krijgen. Voor de verkoopsters zorgt het voor een nieuwe uitdaging.
“Als personal shopper haal je nog meer voldoening uit je job”, beaamt Annick Vaes (48). De ervaren rot in het vak is sinds een tweetal maanden aan de slag in de e5-winkel in Lier en is laaiend enthousiast over haar nieuwe job.
De dame was voordien meer dan twintig jaar werkzaam in een winkel van dure merk- en sportkleding, maar moest na het faillissement op zoek naar een nieuwe werkgever. “Ik ervoer al meteen dat het op mijn leeftijd niet meer zo evident is. Maar er was nog iets anders dat mij enige angst inboezemde. Ik was een heel persoonlijke aanpak gewoon. Die dure merkkleding vereiste dat. Je moest klanten kunnen uitleggen waarom die jas 1.000 euro kost. In kledingketens daarentegen ligt dat over het algemeen anders. Klanten kunnen er vrij hun gang gaan en indien gewenst een verkoopster aanspreken, niet andersom”, vertelt ze.
“Toen ik bij e5 terecht kwam en hoorde over de vernieuwende aanpak met de personal shoppers sprak me dat meteen aan. Niettemin begon ik met een klein hartje uit vrees té enthousiast te zijn”, kan Annick er nu om lachen. “Maar het is een enorme meevaller. De combinatie van puur verkopen en de uren als personal shopper zorgen voor een goede afwisseling en geven een meerwaarde aan de job. We merken dat veel mensen toch nog behoefte hebben aan advies en ondersteuning bij het winkelen. Omdat ze niet goed weten wat bij hen past, de durf niet hebben om iets nieuws te proberen of bijvoorbeeld omdat ze naar een feest moeten. Als personal shopper kan ik mij volop uitleven in mijn passie en haal ik nog meer voldoening uit mijn job. Het is mij op het lijf geschreven”, glundert de verkoopster.
“Alles verloopt ook op een heel losse manier”, gaat ze voort. “We drinken met de klant samen eerst een koffietje om hen op hun gemak te stellen en een gesprek te voeren om te zien wat de verwachtingen zijn. Daarna trekken we de winkel in om een rondgang te maken en stukken te kiezen. Het komt erop neer dat wij de klant een uur lang al onze aandacht en alle mogelijke assistentie geven. Zo is er ook een aparte paskamer zodat we ongestoord kunnen werken”, verduidelijkt Annick.
“Je krijgt er heel veel voor terug. Het doet enorm veel deugd als mensen met een goed gevoel weer naar buiten gaan en om mailtjes te krijgen van klanten om te bedanken en te laten weten dat ze een volgende keer graag terugkomen. De service trekt ook een heel divers publiek van uiteenlopende leeftijden en types aan, wat het zeer uitdagend maakt om te doen.”
Op termijn levert het bovendien bijkomende werkgelegenheid op. Als de verkoopsters aan de slag zijn als personal shopper komt er bijkomend personeel hun plaats innemen in de winkel.
Go for happy... Bekijk het actuele vacatureaanbod in winkelverkoop en solliciteer!
(br)
4 mei 2018De retailsector kampt met een tekort aan goed opgeleid personeel. Drie hogescholen sprongen op de kar en bieden nu een opleiding retailmanagement aan.
We vroegen aan Omer (59) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
In de Delhaize van Knokke staat een adjunct-directeur aan het hoofd die 52 mensen aanstuurt. Ze is 23 jaar en volgde deeltijds onderwijs.
We vroegen een 20-jarige verkoopster uit Turnhout naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient...
Hanne vond drie jaar geleden haar weg naar Beobank. Intussen zette ze opnieuw een stap vooruit om via het Young Talent-programma haar ambities waar te maken.
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...
Mijn collega maakt haar taken niet af. Stipt op tijd trekt ze haar jas aan om weg te gaan, terwijl anderen nog aan het opruimen zijn. Moet ik iets zeggen?
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.
Een toffe werksfeer is bepalend voor je werkgeluk. Unilin Group heeft dat goed begrepen en zorgt ervoor dat medewerkers zich goed voelen.