WEBINAR | Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Vitaliteit begint op de eerste plaats bij jezelf. Een goede start is het aanpassen van je voedingspatroon. Kies vaker voor een vers stuk fruit of een frisse salade. Want gezonde voeding zorgt voor meer energie. En die energie voedt onze vitaliteit.
Ook je mentale gezondheid speelt hierbij een belangrijke rol. Met een verhoogde vitaliteit voorkom je stress of zelfs een burn-out. Let er dus op dat je voldoende rustmomenten neemt. Ga even naar buiten als je hier nood aan hebt. Of maak een praatje met een collega. Sociaal contact zorgt voor meer geluk.
CHECK: Met deze voeding boost jij je productiviteit op het werk
Om je vitaliteit te verhogen zijn toekomstplannen noodzakelijk. Vooruitzichten en nieuwe uitdagingen zorgen ervoor dat we gemotiveerd blijven. Het is cruciaal voor een bedrijf om groeimogelijkheden te bieden aan teamleden.
Door jarenlang dezelfde positie te behouden, maak je geen ruimte voor persoonlijke groei. En dat is nu net wat er nodig is voor een vitaler leven. Spreek je werkgever erop aan dat het tijd is voor iets nieuws. Zorg voor afwisseling in je job en de mogelijkheid om telkens weer bij te leren.
Ontdek: 5 manieren om succesvolle doelen te stellen én je eraan te houden
Ondanks dat je succes boekt in je loopbaan, maakt het je niet altijd gelukkig. Je job kan je veel voordelen bieden, maar de essentie is om je goed te voelen op je werk. Kom je elke avond oververmoeid thuis? Of krijg je het gevoel dat je ergens niet op je plek zit?
Denk eens na over wat je écht gelukkig maakt. En zet je eigen geluk op de eerste plaats. Ga op zoek naar een job waarbij je wél het gevoel krijgt dat je een verandering mogelijk maakt.
Extra: De ultieme 11 tips om gelukkig te zijn op je werk
Binnen een onderneming is het cruciaal dat iedereen meewerkt aan een betere vitaliteit. Zoek hiervoor ondersteuning bij je leidinggevende of personeelsdienst. Het invoeren van kleine veranderingen kan een grote meerwaarde betekenen voor het welzijn op de werkvloer. Door flexibele werktijden in te voeren, verstelbare bureaus aan te schaffen of bewegingsmomenten te organiseren, maak je al een groot verschil.
Kaart ook aan om fruit of andere gezonde alternatieven aan te bieden in de kantine als dit nog niet het geval is. Want zowel jij als je werkgever hebben er alle belang bij dat iedereen zich goed voelt bij het uitvoeren van zijn job.
Om een vitaler leven te leiden is er nood aan persoonlijke ontwikkeling. Door voldoende evenwichtige voeding te eten, genoeg te bewegen en frequent te rusten, leer je jezelf gezonde gewoontes aan.
Ook is er een juiste mindset nodig om positiever in het leven te staan. Een lifestyle- of vitaliteitscoach helpt je hierbij graag op weg. Hij of zij geeft je tips om je levenslust terug te vinden en helpt je je kijk op de wereld verbreden. Zo word je fysiek én mentaal gelukkiger. En laat dat nu net de essentie zijn van een vitaal leven.
Lees ook: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren
(es/em) - Bron: Intermediair / Coachfinder
18 maart 2022Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Een ochtendritueel zorgt ervoor dat je je dag positief kunt starten, ook als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt ... Priming is dé manier voor een productief ochtendritueel!
Werk je om te leven, of leef je om te werken? Je job heeft een grote invloed op je geluksgevoel. Reden te meer om met een fijn gevoel naar je werk te gaan!
Natuurlijk streven we allemaal naar erkenning in onze job, maar dat mag niet ten koste van anderen én onszelf gaan...
Heb je al gehoord van het weldoend effect van een Appelbabbel@work? Bij Ferm is het een gewoonte.
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar stellen. Eerst zijn we enthousiast, maar dat gevoel verdwijnt wanneer de werkdruk toeneemt.
63% van de werkende Belgen voelt wekelijks passie voor hun job en 70% ervaart die wekelijks als zinvol en nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Zowel bedrijven – groot en klein – als individuen stippen welzijn op het werk aan als dé prioriteit. Dat blijkt uit drie recente studies in ons land.