Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Vergeet Hygge, boost je carrière met Sisu!

Tijd voor een nieuwe lifestyle trend. Eentje die je ook op je carrière kan toepassen en niet enkel in je interieur. Sisu is een Finse vorm van zelfzorg die je uit je comfortzone haalt en je zowel fysiek als mentaal uitdaagt, zodat je je eigen kracht leert ontdekken.

Wat Sisu nu exact is, is moeilijk te omschrijven. Net zoals bij het Deens hygge en het Zweedse Lagom, gaat het Finse Sisu meer om een gevoel en is het niet letterlijk vertaalbaar. Aan de basis van het concept ligt een unieke vorm van veerkracht en volharding in tijden van tegenslag. Maar iedereen die sisu heeft, beschrijft het anders. Voor sommigen gaat het om moed, anderen zien het als ijzeren wilskracht, het doorzettingsvermogen om een doel te halen, maar het gaat ook om zelfzorg, zowel je mentale als fysieke gezondheid, en jezelf leren kennen en laten groeien.

Hoe bouw je sisu op?

Katja Pantzar, geboren in Canada maar woonachtig in Helsinki, schreef een boek over het fascinerende concept: The Finnish Way: Finding Courage, Wellness, and Happiness Through the Power of Sisu. Zij legt uit hoe je sisu kan ontwikkelen in jezelf.

“Ik zie sisu persoonlijk als een mentale en fysieke spier die ik moet trainen, vooral wanneer ik geconfronteerd word met een uitdaging, klein of groot. Bijvoorbeeld, ’s morgens toch voor een winterduik in de zee gaan, terwijl ik veel liever mijn warme dekens over mijn hoofd had getrokken. Dan spreek ik mijn sisu-bron aan, een speciale soort kracht en vastberadenheid, en doe ik iets waarvan ik weet dat het hard kan zijn (in het ijskoude water stappen), maar waar ik me uiteindelijk mentaal en fysiek veel beter door zal voelen.”

Het mooie aan sisu is volgens Pantzar dat eens je het begint te ontwikkelen, het een sneeuwbaleffect heeft en zich traag opbouwt. Je test constant je grenzen af en verlegt deze voor jezelf. Voor ze het goed en wel wist, zwom ze bijna dagelijks in de ijskoude zee.

“Ik denk dat we allemaal doelen hebben die we willen bereiken of het nu om onze gezondheid, welzijn, carrières, relaties, of iets anders gaat. Het gaat altijd om het maken van die eerste kleine stap, in plaats van ineens één grote sprong. Ik moest niet beginnen met een hardcore fitnessprogramma als ik mezelf maar kon motiveren om de deur uit te gaan (wat het weer ook mocht zijn) om een beetje te gaan joggen of eventjes een korte, maar fikse wandeling te doen. Tijdens deze relatief korte wandeling van 15 tot 20 minuten, voelde ik me fysiek en mentaal reeds beter, en dat inspireerde me om meer fysieke activiteiten te beginnen doen. Terwijl mijn fitnessniveau toenam, groeide bij mij ook de zin en de kracht om meer sit-ups en push-ups te doen, langere wandelingen te maken, en meer tijd buiten door te brengen.”

Iedereen kan het

Het mooie aan sisu is dat je het overal kan ontwikkelen. Je moet er zeker niet voor in Finland wonen of ervoor in ijskoud water zwemmen. Wandelen, fietsen, goed eten, en de natuur intrekken op regelmatige tijdstippen zijn enkele gemakkelijke manieren om deze mindset en de bijhorende levensstijl aan te nemen.

“Ik ben er zeker van dat iedereen overal de sisu mindset kan cultiveren,” meent Pantzar: “Het gaat om hoe je omgaat met uitdagingen, klein en groot, en de confrontatie durven aangaan. En, indien mogelijk, van de problemen opportuniteiten maken.”

Mensen die sisu hebben of beheersen, beschikken daardoor vaak over veel geduld en creativiteit, naast een soort stoïcijnse onverzettelijkheid. Steeds zeldzamere kwaliteiten in een wereld die steeds sneller wordt en waar constant naar shortcuts wordt gezocht voor het snelste resultaat. Ze voelen ook niet de drang om erover op te scheppen, maar laten hun daden spreken voor zichzelf.

“Deze benadering draait om niet opgeven en niet de gemakkelijkste weg uit de situatie kiezen. In plaats van bijvoorbeeld een taxi of de auto te nemen, vraag jezelf af of je er te voet of met de fiets kan raken.”

Incidental exercise

Dat laatste past ook bij haar ‘toevallige beweging’-filosofie: incidental exercise. Pantzar merkte dat er veel fitnessopportuniteiten in je omgeving kunnen verborgen zitten. Je moet je er niet voor naar de fitness slepen. Je komt vaak al allerlei uitdagingen tegen onderweg. Zo leerde ze te zoeken voor bonusoefeningen in onverwachte plekken. Iets dat iedereen kan doen, waar je ook woont.

“Toen ik deze toevallige oefeningen ontdekte – zelfs gewoon wandelen of fietsen naar het werk – en begon op te merken hoe mensen in Finland dit toepasten, leek het plots zo’n voor de hand liggende oplossing voor allerlei uitdagingen waar mensen mee geconfronteerd worden. Zoals een sedentaire levensstijl, tijdsgebrek, gebrek aan beweging, duurzaamheid, … Door elke dag naar mij werk te fietsen, krijg ik mijn half uur beweging en frisse lucht. Het spaart me tijd uit, want ik zou ongeveer dezelfde tijd ‘verspillen’ tijdens het pendelen en nu vul ik die nuttig in. Het is goed voor mijn cardio, mijn fysiek en mentaal welzijn, en zelfs voor mijn budget. Fietsen is misschien niet voor iedereen, maar misschien is naar je werk wandelen dat wel. Je kan zelfs het kuisen van je huis of je tuinonderhoud op die manier benaderen.”

Sisu schuilt met andere woorden soms in een klein hoekje of in een kleine beweging.

Weet wanneer je uit het water moet

“Maar je mag sisu ook niet forceren. “Dwing jezelf niet te hard en doe niet te veel, want dat kan leiden tot problemen zoals burn-out. Goede, gezonde sisu wil ook zeggen dat je weet wanneer je om hulp moet vragen en wanneer je een pauze moet nemen. In mijn geval, weten wanneer je uit het ijskoude water moet komen,” geeft Pantzar nog mee.

(sjv) – Bron: Levo.com / Finland.fi 

18 juli 2018
Anderen bekeken ook