Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Vergeet brainstorming, dit is sleepstorming

Bedenk jij de meest geniale dingen terwijl je slaapt, maar ben je ze de volgende ochtend weer vergeten? Het gebeurt bij veel mensen. Nochtans zouden de ideeën die we ’s nachts opdromen wel eens echt goed kunnen zijn.

Er werden heel wat innovatieve dingen bedacht tijdens het dromen. Zo bedacht Einstein zijn relativiteitstheorie tijdens zijn slaap, maar ook het periodiek systeem en de naaimachine zijn bijwerkingen van een droom.

Methode

Maar wat ben je met al die ideeën als je ze de dag erna weer vergeten bent? Deze slaperige ideeën hoeven niet zo ongrijpbaar te zijn als ze lijken. Je kan er zelfs voor zorgen dat de kansen op een goed idee de hoogte in schieten. Deze methode heeft als wetenschappelijke naam “structured unconscious generative ideation”, wat vrij vertaald kan worden als gestructureerd onbewust ideeën opwekken. Ofwel ‘sleepstorming’. In plaats van te brainstormen in een kantoor, laat je het terwijl je slaapt even stormen in je brein.

Wat kan je doen om ‘s nachts je creativiteit te begeleiden?

1. Hou een notitieboek in de buurt en schrijf je dromen op

Je gedachten en dromen neerschrijven helpt bij het vormen van een relatie met je onderbewustzijn. Dit zal je ook trainen om je dromen later nog te herinneren.

2. Stel je onderbewustzijn vragen die je al een tijdje wil beantwoorden

Voor je in slaap valt, stel je zelf een concrete vraag waar je een antwoord op wilt hebben. Begin met kleine dingen voor je overgaat op levensbelangrijke zaken. Focus daarna op iets anders. Lees een boek of probeer enkele andere technieken om te relaxen.

>>  15 slimme manieren om te ontstressen vlak voor je gaat slapen 

>>  40 manieren om te relaxen in minder dan 5 minuten 

3. Wek jezelf tijdens je slaap

Jezelf wakker maken terwijl je slaapt of wanneer je bijna in slaap bent, is een techniek die gebruikt werd door onder andere Salvador Dali en Thomas Edison. Voor hen leek het in ieder geval te werken. Beiden probeerden ze zichzelf wakker te schrikken waardoor ze nog ideeën uit hun dromen konden plukken.

4. Leer jezelf lucide dromen te hebben

Lucide dromen is het gevoel dat je je bewust bent van je droom. Deze ervaring kan je helpen om ideeën verder te ontdekken, elementen van je droom te controleren en je je dromen nadien beter op te kunnen roepen.

Kritiek

Natuurlijk is de techniek niet feilloos. Er komt dan ook wel wat kritiek op. Zo zou een nachtje slapen volgens sommige onderzoekers het nemen van beslissingen juist bemoeilijken. Het zou mensen doen twijfelen, ideeën minder scherp maken, en niet alle ideeën die je ’s nachts krijgt zijn evenveel waard. Het onderbreken van je slaap is daarbij ook geen gezonde tip en kan je slaapritme in de war sturen.

Voorstanders en tegenstanders dus, maar het proberen waard. Wie weet werkt het voor jou wel. En zo niet, dan ga je de volgende keer weer gewoon naar bed en droom je rustig voor jezelf verder.

(sjv) – Bron: wfla.com  

8 augustus 2018
Anderen bekeken ook