Aangeboden door VDAB

VDAB Oost-Vlaanderen: “We regisseren het samenspel”

VDAB Oost-Vlaanderen is de vertrouwenspersoon van elke werkzoekende in de provincie. Tegelijk heeft VDAB verschillende oplossingen om voor bedrijven met vacatures de juiste match te vinden. Freddy Van Malderen, directeur van VDAB Oost-Vlaanderen, legt uit hoe de organisatie samen met partners de brug bouwt tussen werkzoekenden en hun toekomstige werkgevers.

“In Oost-Vlaanderen is op dit moment net geen tachtig procent van de mensen tussen 20 en 64 jaar aan het werk”, zegt Freddy Van Malderen. “Tachtig procent tewerkstelling is de doelstelling van de Vlaamse Regering. Dat resulteert in een krappe arbeidsmarkt. Terwijl we in 2020 in theorie vijf profielen konden linken aan elke vacature, zijn dat er vandaag nog gemiddeld 2,5.”

Hoe krikt VDAB het tewerkstellingscijfer verder op? De inactieve groep mensen is best goed te bereiken. “We zien het effect van de verplichting voor sociale huurders of OCMW-leefloongerechtigden om zich bij VDAB in te schrijven. Ook mensen met een ziekte-uitkering worden aangemoedigd zich in te schrijven. Maar we merken dat het bij die groepen, net zoals bij de al ingeschreven werkzoekenden, heel belangrijk is om competenties te versterken. Dat helpt om in aanmerking te komen voor vacatures voor een van de 240 knelpuntberoepen, bijvoorbeeld.”

Matching is maatwerk

Het aantal arbeidsplaatsen in Oost-Vlaanderen steeg met twaalf procent op zeven jaar tijd. Dat brengt het totaal nu op 660.000 in de provincie. “Dat is mede dankzij grote bedrijven als Volvo Car Gent en ArcelorMittal, maar ook door de twee havens – Norht Sea Port in Gent en de Waaslandhaven – die samen 110.000 mensen te werk stellen. Het Oost-Vlaamse netwerk is verder rijk aan goed bereikbare kmo’s uit verschillende sectoren. Er is dus zeker een aanbod, maar het vraagt een inspanning om een match te vinden met de vraag.”

De circa 820 medewerkers van VDAB Oost-Vlaanderen zoeken naar die match. “Er is een sectorale dienstverlening en een intensieve dienstverlening voor wie een grotere afstand naar de arbeidsmarkt heeft”, legt Freddy Van Malderen uit. “Bemiddelaars verwijzen mensen door naar een opleiding of meteen naar een vacature. De laatste tien jaar is er ook een enorme evolutie op het gebied van maatgericht werken. Er is een grotere diversiteit in de groep werkzoekenden en daar koppelen we begeleiding op maat aan. Zo startten we bijvoorbeeld een apart project op voor Oekraïense vluchtelingen.”

Alles weten over wat VDAB voor jou kan betekenen? Bekijk snel vdab.be 

Opleiden is het nieuwe rekruteren

VDAB brengt vraag en aanbod bij elkaar. “In onze eigen opleidingscentra leren mensen dagelijks belangrijke technische vaardigheden. Daarnaast is het voor werkzoekenden een enorme meerwaarde om via stages en werkplekleren nieuwe kennis en vaardigheden op te doen tussen mensen die al jaren ervaring hebben. Aan elk bedrijf doe ik dan ook de oproep om de werkvloer open te stellen hiervoor. Dat maakt de kans op tewerkstelling significant hoger. Je ziet zo ook meteen of iemand past binnen jouw bedrijf.

VDAB denkt ook na over hoe de organisatie hoger op de ladder het verschil kan maken. “We zetten in op kleinere schakels, zoals de transitie tussen werkplekken voor wie het gevoel heeft in een gouden kooi te zitten”, zegt Freddy Van Malderen. “Door zorg te dragen voor je werknemers kunnen zij doorgroeien. Zo komen plaatsen vrij voor jong talent dat nog veel moet leren, mensen met beperktere vaardigheden die nu veelal samen met ons op zoek zijn naar de start van een mooie loopbaan.”

Ook voor kwetsbare doelgroepen

Gespecialiseerde partners zoals bijvoorbeeld GTB, het Gespecialiseerd Team Bemiddeling, staan VDAB bij. “Zestien procent van de werkzoekenden heeft een fysieke of mentale arbeidsbeperking. Onze partners hebben voor die niches meer expertise in huis. Tegelijk dragen we de nieuwe ingeschreven personen niet volledig over aan de partner, maar is er sprake van duobegeleiding. We regisseren het samenspel en zetten je op pad.”

“Nog een grote troef is onze samenwerking met bijna alle lokale besturen in Oost-Vlaanderen”, gaat Freddy Van Malderen verder. “Gemeentebesturen en OCMW’s staan dicht bij hun inwoners. Zo organiseren we o.a.  jobbeurzen voor Oekraïners in een opvangcentrum om hen toe te leiden naar de vacatures in North Sea Port, niet veel verderop, of verdeelden we een jobkrantje in Sint-Niklaas – van waaruit veel mensen naar Gent, Antwerpen en Brussel pendelen – waarmee we inwoners lieten kennismaken met werkgevers in hun eigen regio.”

Ben jij klaar voor de juiste match? Alle informatie vind je op vdab.be

VDAB: 12 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'VDAB' jobs meteen in je mailbox.