Het loon van een manager bij Lunch Garden: 3.200 euro bruto
We vroegen aan Michael (35) hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Dat de horeca woelige tijden doormaakt, mag je gerust een understatement noemen. De opeenvolging van de pandemie, de energiecrisis en de stijgende inflatie heeft ervoor gezorgd dat de laatste jaren nogal wat restaurants, cafés en eethuizen noodgedwongen de deuren moesten sluiten.
Ontdek: Hoeveel verdien je in de horeca?
Het is en blijft dan ook een uitdagende sector met de nodige pieken en dalen. Daarnaast zijn de marges soms flinterdun en hebben niet alle horecazaken een oorlogskas om moeilijke periodes te overbruggen.
Toch blijft het een sector die heel wat mensen kan bekoren. Vooral studenten en flexi-jobbers voelen zich aangetrokken om in deze sociale en dynamische werkomgeving een extra cent bij te verdienen. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar (de zomermaanden juli-augustus-september 2023) is hun aantal zelfs met 4,5% gestegen.
Extra: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?
Nemen deze flexibele werkkrachten de plaats in van het vaste personeel? Niet noodzakelijk. Ze worden vooral ingezet in piekperiodes en kunnen hun tijdelijke engagement in de meeste gevallen vlot combineren met studies of een andere vaste job.
De instroom aan tijdelijke werkkrachten gaat duidelijk niet ten koste van het aantal vaste werknemers in de sector, dat blijkt alvast uit de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar (de zomermaanden dus) steeg hun aantal met 8,3%, en in vergelijking met 10 jaar geleden zelfs met 25%.
FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
“Aan de hand van de analyse van de cijfers van SD Worx zien we het aantal jobs in de horeca verder stijgen. Niet alleen zien we in het derde kwartaal van 2024 een verdere stijging in de flexi-jobs, maar ook in het aantal studentenjobs”, aldus Steven Rosseel, horeca-verantwoordelijke bij SD Worx.
“Maar de stijging uit zich nog het meest bij de vaste jobs: die vaste tewerkstelling zien we toenemen met 8% in vergelijking met één jaar geleden. De voorbije tien jaar creëerde de horeca in België 25% meer vaste jobs, ook al doen zij voor werkpieken beroep op studentenjobs en flexi-jobs”.
Interesse in een job in de horeca? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
(fd)
18 november 2024We vroegen aan Michael (35) hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
Een onbelast centje bijverdienen was nog nooit zo eenvoudig. We zetten alle voor- en nadelen van de flexi-job op een rijtje.
Farma is de aantrekkelijkste sector om voor te werken. Luchtvaart moet terrein prijsgeven. De sector van banken en verzekeringen zet zijn opmars verder.
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.
Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.