Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Vanavond niet schat, ik heb op de computer gewerkt

Rugpijn, hoofdpijn of last van vermoeide ogen? Herkenbaar als je heel de dag achter je computer zit. Vanavond niet schat... Meer dan 6 op 10 Belgische beeldschermwerkers heeft last van lichamelijke klachten.

Dat roken slecht is voor je gezondheid weten de meeste mensen al. Toch ziet hr-dienstverlener Attentia een nieuwe boosdoener: ‘zitten’. Volgens hen is zitten duidelijk het nieuwe roken. Zo heeft 66% van de Belgische beeldschermwerkers het voorbije jaar fysieke klachten gehad. Dat blijkt uit onderzoek van Attentia bij meer dan 6.000 Belgische werknemers. Ook geeft 82% van de werknemers onder de 30 jaar aan dat ze last hebben van visuele klachten. Bij 50-plussers is dat 70%.

Preventie

Deze cijfers zijn een duidelijk signaal naar de werkgevers toe. Zo mag de aandacht niet alleen uitgaan naar de oudere generatie, maar moet men ook focussen op de nieuwe instroom van werknemers. Daarom pleit Attentia voor meer zitpreventie. “Meer preventie rond zitten is dringend nodig”, vertelt Jolien Maes, preventiedeskundige ergonomie bij Attentia. “Voortdurend zitten is nefast voor de gezondheid. Van roken hebben we dat al eerder ingezien, maar ook inzetten op zitpreventie moet een van de focuspunten worden voor ondernemingen.”

Opvallende cijfers

Uit het onderzoek kwamen opvallende cijfers naar boven. Zo blijkt dat 74% van alle werknemers minstens één keer per week last heeft van visuele klachten na een werkdag. 31% geeft aan last te hebben van pijnlijke ogen en een vierde kan minder goed zien na een werkdag. Ook is er een groot verschil tussen de verschillende geslachten. Meer dan een derde van de vrouwen geeft aan last te hebben van pijnlijke ogen. Dit tegenover 26% van de mannen. Bovendien hebben vrouwen ook vaker last van hoofdpijn. Meer dan een derde van de deelnemende kandidaten heeft last van hoofdpijn en duizeligheid.

Wat kan je zelf doen?

Lang stilzitten is niet goed. Daarom verandert 80% van de mannen vaker van positie en staan ze ook minstens 1 keer per dag op. Bij vrouwen ligt dit percentage op 65%. Hoe ouder een medewerker, hoe vaker hij of zij van positie verandert. Regelmatig van positie veranderen vermindert je fysieke klachten, maar ook een goede werkhouding is belangrijk.

Jolien Maes geeft de ideale houding aan. “Begin al met je voeten plat op de grond te zetten, zodat ze voldoende steun ervaren van de grond, je armen in een hoek van minstens 90 graden en ondersteund door armleuningen of je werkblad en de bovenkant van je scherm maximaal op ooghoogte.”

Het belang van je werkomgeving

“Je bureaustoel goed zetten duurt even lang als je computer opstarten. Als je de hele dag op een bepaalde plaats gaat zitten, neem je daar toch best even de tijd voor”, zegt Jolien Maes.

Daar ligt net een probleem. Niet elke werknemer heeft een eigen bureau of een vaste zitplaats. Zo geeft een derde van de ondervraagden aan geen vaste bureaustoel te hebben en meer dan 10% geeft aan de hoogte van hun bureaustoel niet te kunnen aanpassen. Een vierde weet dan weer niet hoe de armleuning moet versteld worden.

Daarom is het belangrijk dat bedrijven inspelen op ergonomie. Attentie ziet wel een positieve evolutie. “Bedrijven beseffen steeds meer dat aandacht voor ergonomie echt cruciaal is, zowel preventief als reactief. Om de medewerkers mee te krijgen, moeten we ergocoaching doen: duidelijk maken waarom het zo belangrijk is en hen de kennis en tools geven om zelf aan de slag te gaan.”

Neem voor je begint met werken dus even de tijd om je bureaustoel aan te passen. Verander regelmatig van positie en loop af en toe eens rond. Zo zijn die hoofdpijn, rugpijn en vermoeide ogen verleden tijd. Vanavond wel schat!

(mr) 

31 mei 2018
Anderen bekeken ook