Wat als mijn werkgever mijn loon niet meer kan betalen?
Mijn werkgever kan mijn loon niet meer betalen. Wat kan ik doen?
Het loon moet worden betaald op de tijdstippen en binnen de termijnen bepaald in een collectieve arbeidsovereenkomst. Bij gebrek aan een collectieve arbeidsovereenkomst moet het loon worden betaald op de tijdstippen en binnen de termijnen vastgesteld in het arbeidsreglement of een ander van kracht zijnde reglement. Zijn dergelijke afspraken niet voorhanden, dan moet het loon uiterlijk worden betaald op de vierde werkdag na de arbeidsperiode waarvoor de betaling geschiedt. Vanaf het bepaalde betalingstijdstip wordt het loon opeisbaar.
Volgens artikel 10 van de Loonbeschermingswet is voor het loon van rechtswege interest verschuldigd met ingang van het tijdstip waarop het eisbaar wordt. Ook artikel 100 van de Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt enigszins overbodig dat wanneer het loon geheel of gedeeltelijk uit een vaste wedde bestaat, het rechtens interesten opbrengt vanaf de normale betaaldag.
‘Van rechtswege’ of ‘rechtens’ wil zeggen dat er geen ingebrekestelling vereist is. Dit betekent dat, wanneer het loon niet tijdig wordt betaald, onmiddellijk de interest op het loon verschuldigd wordt en niet slechts vanaf de datum van ingebrekestelling.
Alhoewel interest van ‘rechtswege’ op het loon verschuldigd is, zal je er wel de betaling van moeten vragen. Ook als je tegen je werkgever een geding zou instellen om achterstallig loon te vorderen, zal de arbeidsrechtbank niet spontaan interest op het achterstallige loon toekennen maar enkel indien daarom gevraagd werd.
De interest wordt berekend op het loon, vooraleer sociale zekerheidsbijdragen, bedrijfsvoorheffing of andere bijdragen worden ingehouden. Kortom, interest is verschuldigd op het brutoloon. De interestvoet bedraagt 2,75 procent op jaarbasis (in 2014, wordt jaarlijks herzien).
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Laga).
13 juli 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Mijn werkgever kan mijn loon niet meer betalen. Wat kan ik doen?
Of je recht hebt op je bonus, zal hoofdzakelijk - zoniet uitsluitend - afhangen van de exacte bepalingen van het bonusplan.
Als gevolg van een reorganisatie verdwijnt een deel van mijn functie. Heeft dat effect op mijn loon?
Social media zijn een krachtige tool om jouw imago en dat van jouw werkgever een boost te geven. Maar wat kan je precies posten, en wat beter niet?
Lukas werkt voor Boerenbond als consulent. “Ik kan mijn interesse voor landbouw en passie voor techniek combineren”
Is er een deadline om een definitieve vakantieplanning door te geven aan je baas of niet? Wat zijn de regels?
Pas afgestudeerden hebben te weinig vaardigheden voor leiderschap. Slechts 9% heeft een leiderschapsprofiel, zo blijkt.
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
"Momenteel werk ik voltijds voor één werkgever, maar ik zou liever twee deeltijdse jobs combineren. Heeft dit fiscale gevolgen?"