Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 377

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

Vanaf wanneer kan je opslag vragen?

Opslag vragen
Het is niet makkelijk om aan je baas te vragen of je loon omhoog kan, maar alles hangt af van de timing.
Niemand zegt neen tegen opslag, want we willen allemaal meer verdienen. De één ziet z’n loon elk jaar een beetje stijgen, de ander moet er zelf om vragen. Maar dat is allesbehalve makkelijk.

Uit een onderzoek van CareerBuilder blijkt dat 56 procent van de werknemers nog nooit opslag heeft gevraagd. En dat is niet onlogisch, want de kans bestaat nu eenmaal dat het uitdraait op een fiasco. Toch hou je je best niet te lang stil, want wie nooit opslag vraagt, zal altijd de slechtverdiener blijven.

Het is niet makkelijk om aan je baas te vragen of je loon omhoog kan, maar alles hangt af van de timing. Drop je de vraag al in de eerste paar weken dat je aan het werk bent, dan is de kans groot dat het gesprek heel slecht verloopt. De vraag is dus: wanneer is het juiste moment om opslag te vragen?

De regel van één jaar

Je hebt misschien al gehoord van de regel van één jaar: pas na twaalf maanden dienst mag je voor het eerst opslag vragen. In de meeste gevallen klopt dat ook. Het voordeel van wachten tot het moment dat je jezelf hebt bewezen, is dat je het dan ook écht verdient. En daar gaat je baas hetzelfde over denken.

Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Werd je takenpakket uitgebreid zonder dat er iets tegenover stond? Dan heb je zeker het recht om bij je baas aan te kloppen en hiervoor een extra vergoeding te vragen. Zelfs al veranderde je functietitel niet, maar kreeg je wel meer verantwoordelijkheden, sta je sterk in je schoenen.

Het takenpakket van elke medewerker groeit doorheen de tijd. Bepaalde taken worden routineklussen waardoor je ze sneller vervult. En dan komt er tijd vrij voor extra werk. Ook dan ben je in je recht om opslag te vragen. Of wanneer je collega, die even lang in dienst is en hetzelfde werk doet, meer verdient.

Zo pak je het aan

Nu je weet wanneer je best om opslag vraagt, is het natuurlijk ook belangrijk dat je het op de juiste manier aanpakt. Goede, onderbouwde argumenten werken bijna altijd. Heb je meer uren gewerkt dan je collega’s? Vertel dan dat je heel erg geëngageerd bent en laat je uren zien in een logboek. Doe je meer dan je oorspronkelijk gevraagd werd? Laat dan de vacature zien waarop je hebt gereageerd en toon aan dat je veel meer doet dan dat.

Begin je gesprek echter nooit met: ‘Ik weet dat ik hier nog geen jaar werk, maar…’ Je stampt meteen je eigen ruiten in. Kom meteen ter zake zodat de focus niet ligt op de tijdsduur, maar wel op je prestaties.

Dat gezegd zijnde: hou steeds in je achterhoofd dat je baas gewoonweg ‘nee’ zegt. Zelfs al haal je tien argumenten uit de kast, sommige managers geven simpelweg geen opslag als je er nog geen volledig jaar werkt. Het enige wat je dan kunt doen, is geduld hebben.

(dt/em) - Bron: Glassdoor

20 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook