5 alarmsignalen: hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?
Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Om vandaag onbeperkt te kunnen bijverdienen moet een gepensioneerde 65 jaar zijn én een loopbaan van 42 jaar achter de rug hebben. Wie niet aan deze beide voorwaarden voldoet, mag slechts 22.293 euro bijverdienen als loontrekkende en 17.835 euro als zelfstandige (de bedragen zijn hoger als er nog kinderen ten laste zijn).
Die grenzen vallen nu weg. Dat betekent dat elke gepensioneerde die minstens 65 jaar is of een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft vanaf 1 januari 2015 onbeperkt mag bijverdienen zonder pensioenrechten te verliezen.
“Deze maatregel zal de keuzevrijheid bevorderen van ouderen die een professionele activiteit willen verder zetten na hun 65ste of na een loopbaan van 45 jaar, en dit alles met integraal behoud van hun pensioen”, zegt pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR).
Om mensen aan te moedigen langer te werken, besliste de regering Di Rupo al dat gepensioneerden van minstens 65 jaar én met een loopbaan van minimaal 42 jaar onbeperkt mochten bijverdienen.
De maatregel van de regering Di Rupo was een schot in de roos, en verwacht mag worden dat, met de bijkomende versoepeling door de regering Michel, gepensioneerden nog meer zullen gaan bijklussen. ‘Exacte cijfers hebben we niet, maar sinds 2013 neemt het aantal gepensioneerden met een zelfstandige bijverdienste zienderogen toe’, zegt Sofie De Bont, pensioenadviseur bij het sociaal verzekeringsfonds Xerius. ‘Dezelfde trend zien we overigens ook bij gepensioneerden die niet aan de voorwaarden opgelegd door de regering Di Rupo voldoen. Ook zij nemen er steeds vaker een bijverdienste bij.”
Voor gepensioneerden die onbeperkt mogen bijverdienen, is dat extra beroepsinkomen mooi meegenomen. Zij kunnen hun wettelijk pensioen aanvragen en verder gewoon blijven doorwerken op hun eigen tempo.
Voor gepensioneerden jonger dan 65 jaar of met een loopbaan van minder dan 45 jaar liggen de kaarten anders. Willen zij hun pensioen niet in gevaar brengen dan moeten zij de grens van de toegelaten beroepsinkomsten in de gaten houden. Onder de regering Di Rupo was het zo dat als ze die grens met minder dan 25% overschreden, hun wettelijk pensioen evenredig werd verminderd. Wie verder over de schreef ging, zag zijn volledige pensioen in rook opgaan.
De regering Michel besliste om de huidige grenzen in geval van vervroegd pensioen en overlevingspensioen te behouden, maar bij overschrijding zal de sanctie volledig proportioneel worden toegepast, dus geen volledige schrapping van het pensioen meer.
Wie nog geen 45 jaar gewerkt heeft op z'n 65 jaar, mag blijven doorwerken en bouwt zo verdere pensioenrechten op, tot hij 45/45sten heeft. Wie dan ziek valt of werkloos wordt, moet niet meer op pensioen zoals vroeger, maar heeft recht op die uitkeringen.
Wie 65 jaar is of 45 jaar gewerkt heeft, mag op pensioen en mag bovenop dat pensioen, onbeperkt bijverdienen maar bouwt dan geen bijkomend pensioen meer op.
De pensioenbonus of het complement op het pensioen voor wie langer werkt dan de minimumleeftijd voor vervroegd pensioen, wordt dan weer stopgezet vanaf 2015. Wie echter begonnen is met het opbouwen van zo'n bonus, behoudt die bonus.
(mr)
18 december 2014Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Gedeeltelijk op pensioen gaan, terwijl je toch nog aan het werk bent. Wat is het en kom je er wel voor in aanmerking?
Wanneer je begint te werken, sta je nauwelijks stil bij je pensioen. Nochtans scheelt een aanvullend pensioenplan meer dan een slok op de borrel...
‘Zoals het nu gaat in mijn werk, hou ik het nooit vol tot aan mijn pensioen’ is een verzuchting die Heidi Does steeds vaker hoort. Haar gouden tip?
Werk is geen straf, het is een manier om geëngageerd en zinvol te blijven. Gelukkig zijn er manieren om met gemak te werken tot je 67ste.
Securex zet sterk in op het engagement van zijn medewerkers. Dat doet het niet enkel door over de strategie van het bedrijf te communiceren, maar ook door de medewerkers actief te betrekken bij de concrete invulling ervan.
Liantis waardeert en stimuleert duurzaam ondernemerschap proactief. Net daarin maakt Liantis het verschil.
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Soms zie je door de documenten je kantoor niet meer. Gelukkig is er een hulpmiddeltje dat je dubbel zo snel door dat leesvoer helpt: snellezen.