Bekende workaholics
Ook heel wat bekende mensen geven toe werkverslaafd te zijn. Zo haat Madonna het om pauze te nemen en slaapt Ban Ki-moon maar 5 uur per nacht.
"Werkverslaafden hebben vanuit hun karakter, opvoedingspatronen en levenservaring een gedachtegoed ontwikkeld met een verstoord realiteitsbeeld tot gevolg. In therapie wordt dit grondig bekeken. Zo maken we een gevolgenlijst op van de werkverslaving: niet meer slapen, depressie ... Dan beseffen ze dat de verslaving hen machteloos heeft gemaakt en hun leven stuurloos werd. Maar het is een erg complexe problematiek. Veelal is de verslaving aan werk een vlucht voor onderliggende angsten. Het zijn immers typisch mensen die moeilijk met hun emoties om kunnen", vertelt de therapeute.
Zelfs spiritualiteit wordt gerationaliseerd, met werk als religie. "Enkel werken heeft nog zin voor hen en verdringt al het andere in hun leven. Gezonde ontspanning is er vaak niet meer bij. Vandaar dat veel workaholics een uitlaatklep zoeken in andere verslavingen. In de holistische behandeling leggen we ook de nadruk op relaxatietechnieken en meditatie", vertelt Pien.
Workaholics die van een 60-urenweek terugvallen op een doorsnee werkweek krijgen er evenwel een nieuw probleem bij: wat doe ik in godsnaam met al die vrije tijd? "Uiteraard moet je met die mensen nagaan hoe ze hun tijd kunnen invullen. Gewoonlijk stel ik samen met hen een weekrooster op met uren waarop ze zullen werken en uren die bedoeld zijn voor hun privéleven", verduidelijkt Pien. "Een werkverslaafde heeft veel verliezen geleden, die je probeert te herstellen. Zoals hun sociale contacten. Je laat hen bij hun tijdsinvulling ook eigen doelen stellen. Iemand die in zijn studententijd veel sportte, kan daar de draad weer opnemen."
Je grenzen kennen, daar lijkt het vooral op aan te komen. "Je moet niet tegen je gevoel in gaan. Als je merkt dat al de rest erbij begint in te schieten, kan je beter geen extra werk aannemen. Iemand die stipt van negen tot vijf werkt en om één over vijf naar huis gaat, geeft duidelijk aan: hier ligt voor mij de grens. Die ligt voor iedereen anders. Als je maar beseft dat er meer in je leven is dan je werk, en een goede balans voor andere zaken weet te vinden", raadt ze aan.
De 12 stappen van Workaholics Anonymous       
9 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ook heel wat bekende mensen geven toe werkverslaafd te zijn. Zo haat Madonna het om pauze te nemen en slaapt Ban Ki-moon maar 5 uur per nacht.
Het is niet eenvoudig om een relatie in stand te houden met iemand die vooral met zijn werk getrouwd is. Toch kunnen kleine beetjes helpen.
Bijna een op de vijf Belgen (17%) is een workaholic en dus verslaafd aan zijn werk. Dat blijkt uit onderzoek van Securex, dat vier types werknemers onderscheidt ...
Ben jij een workaholic? Goed voor je portemonnee, maar je lichaam is er niet mee gebaat. Wij geven je enkele tips om je lichaam in eer te herstellen.
Je kent ze wel: de mensen die leven voor hun job. Is jouw partner zo iemand? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat je extra hard moet werken voor een gezonde relatie.
"Steeds weer putte ik mezelf langzaamaan helemaal uit, fysiek en mentaal. Je bent sneller moe, bent prikkelbaar, hebt last van kleine ontstekingen enzovoort, maar je blijft drijven op de adrenaline."
Zoals een voetbalcoach zijn team voortdurend beter maakt, zo traint Alexandre een geautomatiseerde machine om zorgvuldig en correct vaccins te produceren.
Heb je je al eens afgevraagd of je je job graag doet? Geen zorgen. Zoek gewoon een job die écht bij je past.
Ondanks zijn groei blijft Mourik een echt familiebedrijf. Onder leiding van de derde generatie zet de onderneming volop in op welzijn, om zo een goede balans te vinden tussen sterke resultaten en sterke werknemers.