Met pensioen en toch aan de slag blijven
Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
Al bijna twee decennia zit Vincent in de securitybranche. Hij begon als bewakingsagent in Brussel en werkte zich stelselmatig op tot head of security bij een grote multinational. Sinds deze zomer vervult hij diezelfde rol bij UZ Leuven.
“Ik ben afdelingshoofd voor de drie campussen (Gasthuisberg, Pellenberg en Sint-Rafaël) en teken mee het veiligheidsbeleid uit”, vertelt hij. “Dat steunt op drie pijlers: security, preventie en dienstverlening. Security is de grootste pijler: waken over de fysieke integriteit van het personeel van UZ Leuven en het beschermen van de infrastructuur en het patrimonium.
"Ik overzie 47 mensen in de interne bewakingsdienst en vier mensen die zich met toegangsbeheer bezighouden. Wij zijn bijvoorbeeld ook de eerste interventieploeg bij brand en andere calamiteiten.”
Extra: De 5 basics van de bewakingsagent
Het verschil in ‘werkklimaat’ tussen zijn vorige en huidige werkgever is groot, zegt Vincent. “Bij een commercieel bedrijf is ongeveer elke stap geënt op een budget of wat een audit heeft opgelegd. Alles wordt gestuurd vanuit het winst-denken of vanuit kostenmarges. Het maatschappelijke gegeven van veiligheid komt eigenlijk veel minder aan bod. Bij UZ Leuven is dat net omgekeerd."
"Ik was op zoek naar een job waarin ik veel meer maatschappelijk verschil kan maken. Zorgpersoneel helpen te werken in de beste omstandigheden past daar perfect in.”
Vincent werkt graag met mensen en dat aspect komt heel erg aan bod in zijn huidige baan. “Bovendien worden vakkennis en expertise zeer gewaardeerd binnen UZ Leuven én er wordt door de directie rekening mee gehouden. Ik heb echt het idee dat ik grenzen kan verleggen.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Tegenover zo veel voordelen staat wel een minpuntje, moet de beveiligingsman toegeven.
“Mijn huidig loon ligt lager dan vroeger, daar moeten we niet flauw over doen. Maar daar staat wel heel wat tegenover: mijn work-life balance is enorm verbeterd en ik mag zelf mijn limieten stellen. Die worden ook gerespecteerd. Vroeger werden die veel meer voor mij vastgelegd. Tegelijk ervaar ik hier een heel grote autonomie. Ik heb echt het gevoel dat ik iets van mezelf in deze job kan leggen.”
Mogen we dan concluderen dat Vincent nog geen minuut spijt heeft gehad van zijn overstap? “Zeg maar gerust: nog geen seconde (lacht).”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(Frederic Petitjean) - Bron: Go for happy Magazine
27 maart 2023Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
Er zijn heel wat redenen waarom mensen van job willen veranderen én terugkeren. Wij zochten drie ervaringsdeskundigen op.
Vooral als intensivist aan UZ Leuven heeft Geert Meyfroidt al wat watertjes doorzwommen. Welke carrièrelessen geeft hij ons graag mee?
Het is een hardnekkige mythe: alleen door vaak te jobhoppen, kun je de ‘corporate ladder’ beklimmen. Maar het klopt niet.
In de zorg ligt de werkdruk altijd hoog en daar kwam twee jaar geleden corona bovenop. De impact op de medewerkers van UZ Leuven was enorm.
Zeven jonge, kersverse werknemers vonden hun droomjob bij UZ Leuven. Ze vertellen hoe zij dit proces hebben ervaren.
Om een ziekenhuis vlot te laten functioneren, is een goede IT-infrastructuur essentieel. Dat betekent veel meer dan computers of softwareontwikkeling.
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Grijze muizen, saai werk en een stijve hiërarchie? Beobank doorbreekt deze stereotypes.