Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist
Van je passie je beroep maken: na enkele omwegen en valse starts is het Shana Vandercruysse (30) toch gelukt. Zij vertelt haar verhaal...
“Voor de coronacrisis was ik dj, dus van de ene op de andere dag was ik mijn job kwijt,” steekt Jeremy Elias van wal. “De tijd die vrijkwam gebruikte ik om Vegan Paradijsvogel op te starten, een Instagrampagina waarop ik foto’s plaats van veganistische gerechten die ik thuis bereidde. Omdat mijn initiatief gesmaakt werd door mijn volgers, durfde ik te gaan solliciteren bij ‘The Vegan Butcher’s Choice’. Sinds kort sta ik daar achter de potten om take away-gerechten klaar te maken. En heel eerlijk? Ik had hier 20 jaar eerder mee moeten beginnen.”
Trieze Pauwels studeerde aan de hotelschool, maar verliet de horeca om gedragstherapeut voor honden te worden. “Enkele jaren geleden vertrok ik met mijn vriend en onze hond Pierre om in een omgebouwd busje Europa rond te reizen. We moesten noodgedwongen terugkeren omdat Pierre maar niet kon wennen aan het onderweg zijn. Thuisgekomen verdiepte ik mij in gedragstherapie voor honden om niet alleen Pierre, maar ook andere honden te trainen. Inmiddels ben ik er voltijds mee bezig en kan ik me niet voorstellen dat ik ooit nog iets anders zou doen.”
Lees ook: Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist
Door de coronacrisis kwamen velen onder ons in een nieuwe situatie terecht waarbij we verplicht thuis moesten werken, niet meer in de file hoefden te staan en meer tijd hadden voor ons gezin. Terug naar hoe het vroeger was? Daar staat lang niet iedereen voor te springen. Maar het roer omgooien en kiezen voor iets wat je graag doet, vergt moed.
“Ik raad het iedereen aan om van je hobby je beroep te maken.” Aan het woord is Griet Jochems. Als hoboïste geeft ze haar passie door aan haar leerlingen, maar vult ze ook zelf concertzalen. Ik gebruik eigenlijk nooit het woord ‘werken’. Ik heb het over ‘spelen’ of ‘lesgeven’. Als je iets doet wat je graag doet, zijn zelfs de minder leuke aspecten zoals vergaderen of administratie niet onaangenaam.”
Dat beaamt ook Trieze Pauwels: “Soms hoor ik mensen wel eens klagen over een opleiding die ze voor het werk moeten volgen. Bij mij is het tegendeel waar. Ik kijk er iedere keer weer naar uit om nieuwe dingen te leren en mijn expertise verder uit te bouwen. Als je iets graag doet, kost het je weinig moeite om extra inspanningen te leveren. Wat er dan meteen ook voor zorgt dat je heel snel beter wordt in wat je doet. En dat heeft dan weer een positieve invloed op mijn klantenbestand.”
Om af te sluiten nog een tip: als je van je hobby je beroep wil maken, onderzoek dan welke stappen nodig zijn om je plan te verwezenlijken en voer ze nauwgezet uit. Maar bovenal: geniet ervan!
Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?
(em)
5 februari 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Van je passie je beroep maken: na enkele omwegen en valse starts is het Shana Vandercruysse (30) toch gelukt. Zij vertelt haar verhaal...
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
De coronacrisis hakt er wereldwijd hard in maar het opent ook onverwachte mogelijkheden. Je werkervaring in quarantaine kan zorgen voor nieuwe inzichten...
Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Zijn de werkomgevingen bij grote techbedrijven als Netflix, Google, Facebook of Apple echt zo cool? En is het daarom dan ook leuker om er te werken?
Hobby’s vermelden op een cv? Soms kan het je net dat extra streepje voor geven, maar experts adviseren toch om er voorzichtig mee om te springen.
Van je hobby je beroep maken: wie droomt er niet van? Herman Voordeckers uit Alken is alvast op goede weg.
Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat taboes rondzweven op de werkvloer. Die kunnen in het slechtste geval zelfs leiden tot een heuse zwijgcultuur…