Staken
Vorige

1 van 10

Volgende
Volgend artikel:

Wordt er te vlug gestaakt?

Van conflict tot staking: de verschillende stappen

Niet elk sociaal conflict leidt tot het neerleggen van het werk. Guy Daneel, hoofdsecretaris van ACV Metea Brabant, legt uit welke stappen voorafgaan.
#

"Staken is het ultieme wapen", zegt Daneel. "We proberen altijd eerst de kaart van het sociaal overleg te trekken, wat naar mijn gevoel sowieso veel meer opbrengt dan eender welke spontane actie."

Poging tot verzoening

Aan een staking gaan vaak heel wat verzoeningspogingen vooraf. Er bestaat zelfs een verzoeningsprocedure die vastgelegd in een cao. Volgens die procedure is het aan de directie en de interne vakbondsafvaardiging om een beginnend conflict te bespreken. Leidt dat tot niets, verplaatst het overleg zich naar hoger niveau waarbij vakbondssecretarissen de plaats van de interne vakbondslui innemen.

Beide partijen kunnen de kwestie ook voorleggen aan het verzoeningsbureau, met de bedoeling dat de voorzitter van dat bureau een verzoeningspoging onderneemt.

Alternatieven

Daneel: "Zo zijn al heel wat stakingen vermeden. Komt er geen oplossing, dan is de vakbond gemachtigd om een stakingsaanzeg in te dienen bij de werkgever. Zo verhogen we de druk om tot een oplossing te komen." Een stakingsaanzeg heeft een verloopdatum. Vanaf dan kan er tot actie overgegaan worden.

"Hoe dat in zijn werk gaat? Heel eenvoudig", aldus Daneel. "We maken pamfletten en brengen onze militanten op de hoogte van wat er aan de hand is en wat er te gebeuren staat."

Alhoewel staken veruit de bekendste vorm van actievoeren is, is er aan alternatieven geen gebrek. "Zoals informatievergaderingen voor het personeel laten uitlopen waardoor het productieproces een beetje in de war gestuurd wordt", zegt Daneel.

Het piket

In een grote onderneming zal er altijd een stakingspiket zijn waar vakbondssecretarissen, militanten en déléguées van de verschillende vakbonden zich verzamelen. Zo’n piket bevindt zich altijd aan de poort van een onderneming, om werkwilligen tegen te houden. Tegelijk dient een piket als centraal punt, om zichtbaar te zijn voor de media.

De ‘gemakkelijkste’ stakingen zijn volgens Daneel die bij bedrijven waar alle tewerkstelling zich tussen vier muren afspeelt. "Eén blokkage volstaat om heel het productieproces stil te leggen."

(mo) 

7 maart 2013