Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 377

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

Van 1 euro opslag blijft netto 46,3 cent over

De belastingdruk op arbeid is torenhoog in België. Dat blijkt nog maar eens uit een nieuw rapport van de OESO. Alleenstaanden worden in België het zwaarst belast. De belastingdruk daalde wel in vergelijking met 2016.

Hoeveel van jouw loon hou je over?

Deze tabel geeft een overzicht hoeveel je betaalt aan inkomensbelasting en sociale zekerheid.

share of gross wages

Bron: OESO, geschatte cijfers voor 2017. 

De OESO vergelijkt de belastingdruk in de verschillende lidstaten op basis van een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen. De gemiddelde belastingdruk in de OESO-lidstaten, rekening houdend met de te betalen inkomensbelasting en sociale zekerheid, ligt op 25,5 %.

Een Belgische alleenstaande zonder kinderen moest vorig jaar echter gemiddeld 40,5 % van zijn brutoloon afstaan aan personenbelasting en sociale bijdragen. Nergens in de OESO ligt dat percentage hoger. Duitsland volgt als tweede met 39,9 %, Denemarken is derde met 35,8 %. Frankrijk volgt met 29,2%. De hekkensluiter is Chili met slechts 7 %.

De OESO is een samenwerkingsverband van 35 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen.

1 euro opslag = 46,3 cent netto

Het OESO-rapport beoordeelt de belastingdruk daarnaast ook aan de hand van de totale loonkost, opnieuw op basis van een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen. Ook in die berekening staat België aan de top. Als een werkgever in België 100 euro betaalt aan loonkosten, houdt de werknemer daarvan 46,3 euro over. 53,7 % vloeit dus terug naar de staat. In Duitsland is dat 49,7 %, in Frankrijk 47,6 % en in Nederland 37,5 %. Het gemiddelde van alle OESO-lidstaten is 35,9 %.

Belastingdruk gezinnen is lager

Gezinnen worden in ons land minder belast dan alleenstaanden, vaak door fiscale tegemoetkomingen. Een gezin met twee kinderen en één inkomen kent in de OESO-lidstaten een gemiddelde belastingdruk van 26,1 %. In België is dat rond de 38,3 %, de op vier na hoogste belastingdruk voor gezinnen van dat type, maar dus wel zo’n 15 % minder dan een Belgische alleenstaande. Frankrijk staat hier aan de top met 39,4 %.

Voor een Belgisch gezin met twee kinderen en twee inkomens (waarvan één gemiddeld inkomen en één op 67 % van dat gemiddelde) geldt een belastingdruk van 46,2 %. Ook hierin is België koploper.

Wie trekt in België aan het kortste eind? De goedverdienende alleenstaande. Een alleenstaande zonder kinderen met een loon dat 167 % bedraagt van het gemiddelde kent een belastingdruk van maar liefst 59,6 %. Een absolute topper in vergelijking met andere OESO-landen.

Positieve noot voor België

Het rapport brengt echter niet alleen slecht nieuws voor ons land. In 16 van de 35 OESO-landen daalde de belastingdruk, gemiddeld met 0,13 procentpunt. België deed het beter, met een daling van 0,24 procentpunt. Bovendien zijn we het enige land waar zowel de inkomensbelasting als de werkgeversbijdragen daalden.

(mr) 

29 mei 2018
Anderen bekeken ook