Het loon van een fiscaal inspecteur bij de FOD Financiën: +/- 1.983 netto
We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Deze tabel geeft een overzicht hoeveel je betaalt aan inkomensbelasting en sociale zekerheid.
Bron: OESO, geschatte cijfers voor 2017.
De OESO vergelijkt de belastingdruk in de verschillende lidstaten op basis van een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen. De gemiddelde belastingdruk in de OESO-lidstaten, rekening houdend met de te betalen inkomensbelasting en sociale zekerheid, ligt op 25,5 %.
Een Belgische alleenstaande zonder kinderen moest vorig jaar echter gemiddeld 40,5 % van zijn brutoloon afstaan aan personenbelasting en sociale bijdragen. Nergens in de OESO ligt dat percentage hoger. Duitsland volgt als tweede met 39,9 %, Denemarken is derde met 35,8 %. Frankrijk volgt met 29,2%. De hekkensluiter is Chili met slechts 7 %.
De OESO is een samenwerkingsverband van 35 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen.
Het OESO-rapport beoordeelt de belastingdruk daarnaast ook aan de hand van de totale loonkost, opnieuw op basis van een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen. Ook in die berekening staat België aan de top. Als een werkgever in België 100 euro betaalt aan loonkosten, houdt de werknemer daarvan 46,3 euro over. 53,7 % vloeit dus terug naar de staat. In Duitsland is dat 49,7 %, in Frankrijk 47,6 % en in Nederland 37,5 %. Het gemiddelde van alle OESO-lidstaten is 35,9 %.
Gezinnen worden in ons land minder belast dan alleenstaanden, vaak door fiscale tegemoetkomingen. Een gezin met twee kinderen en één inkomen kent in de OESO-lidstaten een gemiddelde belastingdruk van 26,1 %. In België is dat rond de 38,3 %, de op vier na hoogste belastingdruk voor gezinnen van dat type, maar dus wel zo’n 15 % minder dan een Belgische alleenstaande. Frankrijk staat hier aan de top met 39,4 %.
Voor een Belgisch gezin met twee kinderen en twee inkomens (waarvan één gemiddeld inkomen en één op 67 % van dat gemiddelde) geldt een belastingdruk van 46,2 %. Ook hierin is België koploper.
Wie trekt in België aan het kortste eind? De goedverdienende alleenstaande. Een alleenstaande zonder kinderen met een loon dat 167 % bedraagt van het gemiddelde kent een belastingdruk van maar liefst 59,6 %. Een absolute topper in vergelijking met andere OESO-landen.
Het rapport brengt echter niet alleen slecht nieuws voor ons land. In 16 van de 35 OESO-landen daalde de belastingdruk, gemiddeld met 0,13 procentpunt. België deed het beter, met een daling van 0,24 procentpunt. Bovendien zijn we het enige land waar zowel de inkomensbelasting als de werkgeversbijdragen daalden.
(mr)
29 mei 2018We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Ik heb een job aangeboden gekregen in Frankrijk. Toch blijf ik in België wonen. Waar betaal ik dan belastingen op mijn inkomen?
Er zijn de laatste tijd heel wat maatregelen ingevoerd die ons geld kosten. Een overzicht van de huidige stand van zaken ...
Wanneer het om uw loon gaat, komen enkele vragen steeds terug. We vroegen Els Vanderhaegen van Securex om een antwoord.
Voor veel Belgen is het invullen van een belastingbrief iets waar ze erg tegenop zien. Maar de Federale Overheidsdienst Financiën kan jou hiermee helpen!
Sporten is niet alleen gezond, het kan je met wat geluk ook stinkend rijk maken. Dit zijn volgens Forbes momenteel de 10 best betaalde sportvrouwen.
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is.
Zelfs de beste en leukste jobs kunnen naar een burn-out leiden. Hoe harder je werkt en hoe gemotiveerder je bent om te slagen, hoe meer kans je creëert.
Wat je functie ook is, binnen Zorggroep UPC Duffel wordt je mening serieus genomen. Dat merken verpleegkundige Allen en sociotherapeut Katrien elke dag.