Bijna 1 op de 3 werknemers voelt zich minder betrokken
Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Uit een intern onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters blijkt dat het aantal mensen dat in 2020 aan een nieuwe baan begon en in 2021 weer nieuwe professionele oorden opzoekt dubbel zo groot is in vergelijking met de periode 2018-2019.
Reden: de verwachtingen van de nieuwe job werden niet altijd waargemaakt en daar heeft Covid-19 best wel een groot aandeel in.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Wie tijdens de coronacrisis in 2020 met een nieuwe job begon, deed dat in de meeste gevallen van thuis uit. Telewerken was één van de verplichte coronamaatregelen en dat had als gevolg dat je letterlijk en figuurlijk afstandelijker met je nieuwe collega’s omging.
Zo was de introductie vaak niet zoals verwacht en bleek het ook een pak moeilijker om je collega’s echt face-to-face te leren kennen en te doorgronden. Het zorgde bij heel wat nieuwe werknemers voor een bevreemdende start.
Lees ook: Bijna 1 op de 3 werknemers voelt zich minder betrokken
Het verplichte telewerken bleek geen ideale situatie voor nieuwkomers die zich enthousiast wilden inwerken op hun nieuwe job. De begeleiding en de coaching on-the-job verliepen niet altijd even vlot en consequent, en voor heel wat leidinggevenden was het ook wat wennen om vanop afstand leiding te geven. Deze factoren zorgen er nu voor dat bij heel wat werknemers het gevoel overheerst dat bepaalde professionele verwachtingen niet werden waargemaakt.
"Veel mensen missen de sociale binding met het bedrijf waar ze zijn gestart. Bovendien zijn bedrijven stil komen te staan tijdens de coronacrisis: daardoor hadden veel nieuwkomers andere verwachtingen van hun nieuwe job”, verklaart José Bokhorst, directeur bij recruitmentbureau Robert Walters.
“Veel van die verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het is voor werkgevers natuurlijk lastig geweest en niemand kon inschatten hoelang corona zou duren. Veel organisaties hebben veel aandacht besteed aan het zo goed mogelijk digitaal inrichten van het werk van nieuwkomers, terwijl ze ook op zoek waren naar sociale verbinding. En die ontbrak op veel plekken."
Post-corona samenwerken: 7 tips om je social skills nieuw leven in te blazen
Is deze situatie herkenbaar voor jou? Bedenk dan dat je 2 opties hebt.
Wat kies jij?
Op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(fd)
13 oktober 2021Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Ruim één op de vijf werknemers krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. De oorzaak?
Het leven is te kort om vast te houden aan een job die je niet gelukkig maakt. Om de job te ontdekken die jou helemaal ligt, staan deze bouwstenen centraal.
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Voel jij je door het thuiswerken onzeker om terug fysiek met je collega’s samen te werken? Deze tips zorgen ervoor dat jouw social skills een update krijgen.
Zowel in een nieuwe job als bij afscheid van je job: corona maakte alles anders.
Het leven is geen ponykamp, ook niet op professioneel vlak. Maar wat als jij je job écht niet meer leuk vindt? Hoe ga je ermee om en hoe pak je het aan?
Thuiswerken kan het risico versterken dat werknemers minder inspraak krijgen in beslissingen. AMS onderzoekt het fenomeen...
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!