Vlaanderen telt intussen meer dan 200 knelpuntberoepen, en daar zitten heel veel technische jobs en bouwjobs tussen. Bij arbeidsmiddelaar VDAB is hun dienstverlening en opleidingstraject grotendeels gefocust op die knelpunten.
Maar er zijn ook andere organisaties die opleidingen aanbieden, zoals SYNTRA. “De meeste van onze technische opleidingen, zowel die ’s avonds als overdag, zitten helemaal vol”, zegt Ken Leemans, productmanager elektro en techniek bij SYNTRA AB. Bij de uitschieters qua populariteit zitten klassiekers als de avondopleiding tot elektricien of elektromecanicien.
Voor de opleidingen installateur centrale verwarming en koeltechnieker (eveneens een hardnekkig knelpuntberoep) zijn er zelfs wachtlijsten. “Ook onze houtopleidingen doen het erg goed”, vult Leemans aan. Hierbij gaat het dan zowel om de basisopleiding hout als de opleidingen tot meubelmaker, aannemer-interieur en schrijnwerker-interieur.
Lees ook: De 5 grootste knelpuntberoepen in techniek
En dan zijn er nog de (vrij) nieuwe praktijkopleidingen als batterij-installateur. Die zitten in de lift, door de groei van nieuwe vormen van energieopwekking en bewaring. “De opleiding voor de installatie van thuisbatterijen hebben we intussen al vijf keer ingepland, en die zat snel terug vol”, vertelt Leemans, die meteen ook op een praktisch probleem wijst.
“Vaak hebben we gewoon geen plaats. Als we meer ateliers zouden hebben, kunnen we ook meer studenten ontvangen.”
Extra: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?
(William Visterin)
17 februari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Opleidingsinstituten, zoals Cevora, zagen vorig jaar een flinke terugval in het aantal gevolgde opleidingen. Virtuele training kon het tij niet keren.
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.
Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde? Een overzicht...
Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.
Verdien je in een bepaalde provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt!
Niet enkel recruiters kijken naar sociale media. Ook kandidaten laten hun sollicitatie afhangen van wat werkgevers op hun sociale media plaatsen.
‘Droog’ gepromoveerd worden lijkt een mooi cadeau, maar in essentie komt het neer op meer taken in je bakje. Hoe reageer je dan best zodat het effect heeft? Enkele aandachtspunten.