‘Universiteit en hogeschool zijn overbodig geworden’

Sommige zaken zijn we zo gewend, dat we ons nooit afvragen waarom we ze eigenlijk doen. Bijvoorbeeld verder studeren aan de universiteit of hogeschool om een diploma te behalen.
#

De financiële professional Brent Ritter vraagt zich op de carrièrewebsite Brazencareerist.com af waarom we nog een hogere studie aanvatten, terwijl zelfstudie dankzij het internet perfect mogelijk is.

Waarom we hoger onderwijs nodig hadden

Lang voor de komst van het internet was de verspreiding van informatie en kennis niet altijd even gemakkelijk. Kennis lag volgens Ritter grotendeels gecentraliseerd in opleidingsinstituten zoals universiteiten of hogescholen. Wie een behoorlijke job wilde uitoefenen, moest gewoon dat hoger diploma behalen.

De tijden zijn echter veranderd, aldus Ritter. Hogere studies worden steeds duurder en de kwaliteit van de opleidingen gaat achteruit. Stilaan beseffen werkgevers dat wie goed was op de hogeschool of aan de universiteit, dit niet automatisch is in zijn job. "Het oude systeem brokkelt langzaam af", meent Ritter.

"Toch wordt hoger onderwijs vandaag nog steeds als de enige opleidingsoptie aangehaald", zegt hij. Waarom? Omdat de meeste werkgevers nog steeds om diploma's vragen. "Maar wat als we jobs kunnen vinden die geen diploma vereisen?", vraagt Ritter zich af. "En wat als we een manier kunnen vinden om kennis te verwerven die nodig is om succesvol te zijn, zonder dat we daarvoor naar school moeten gaan?"

Waarom we hoger onderwijs niet (meer) nodig hebben

Ritter: "Ooit al een 'how-to'-filmpje op YouTube opgezocht? Of naar Wikipedia gesurft omdat je een bepaald onderwerp niet helemaal begreep?" Volgens hem zijn dit eenvoudige voorbeelden van de manier waarop internet de afgelopen twintig jaar kennis gedecentraliseerd heeft. "Stel je voor dat we deze voorbeelden kunnen uitbreiden en zo een hogere opleiding volledig kunnen vervangen?"

Talrijke online cursussen die je de tools geven om jezelf te onderwijzen, zijn de basis van dit nieuwe systeem, aldus Ritter. "De kwaliteit van zulke cursussen is vaak evenwaardig aan die van een hogere studie en ze kosten slecht half zoveel."

Volgens hem ligt de voornaamste reden waarom de meeste mensen zulke toepassingen nog niet omarmen bij werkgevers. Ze hechten namelijk meer belang aan een 'echt' diploma dan aan andere manieren waarop men kennis kan verwerven, hoewel er vaak geen verschil is. Een mentaliteitswijziging is meer dan ooit nodig, besluit Ritter.

Bron: Blog.brazencareerist.com 

4 november 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook