Tot dusver moesten Limburgse zorginstellingen die een stagiair tewerkstelden, daarvoor telkens een apart contract afsluiten met de school van herkomst. Gezien de grote verschillen tussen de ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorgdiensten enerzijds, en de diverse opleidingsinstanties anderzijds, was dat een erg tijdrovende bezigheid. Jaarlijks moesten er meer dan 5.000 contracten worden opgesteld en ondertekend volgens de specifieke bepalingen.
Door nu een uniform stagecontract voor verpleegkundigen in heel Limburg te maken, valt er een grote administratieve last weg. De gewonnen tijd kan besteed worden aan de zorg voor de patiënt en de verbetering van de opleiding. Ander voordeel is dat de beeldvorming over het beroep positiever wordt, en stagiairs sneller geneigd zullen zijn om later in te stromen als vaste medewerkers.
Een prima project dus, dat werd opgezet door het Limburgs Platform Ziekenhuizen, Thuiszorg en Onderwijsinstellingen (LPZO). “We zijn aan de slag gegaan naar aanleiding van concrete vragen van de zorginstellingen naar de vereenvoudiging van de stagecontracten”, zegt voorzitter Ludo Meyers.
“We hebben daarbij de steun gekregen van POM Limburg, die als bruggenbouwer tussen de partijen, de inhoud van de overeenkomst tot ieders tevredenheid heeft afgestemd.” De verhoging van de efficiëntie is de drijfveer geweest van POM Limburg om de sector op deze manier te ondersteunen, zo stellen directeur Frank Zwerts en voorzitter Tom Vandeput.
Naast het stagecontract werd er ineens ook een uniform evaluatie-instrument ontwikkeld. Zo krijgen de scholen vanuit alle ziekenhuizen en andere instellingen dezelfde soort rapporten over hun leerlingen toegestuurd. Andersom kunnen studenten hun stageplaats ermee beoordelen.
“Erg handig, want zo objectiveren we de wederzijdse feedback”, zegt Karine Aerts, opleidingshoofd van Hogeschool UCLL. Zo kunnen stagiairs minder snel gepaaid worden met een overdreven positieve beoordeling. “We weten allemaal dat in de War for Talent een goede stage bijna automatisch leidt tot een sollicitatie. Met het uniforme document kan de evaluatie veel minder als concurrentieel voordeel worden uitgespeeld om nieuwe verpleegkundigen aan te trekken.”
(kme) - Foto: (HBvL)
18 juli 2016Tania Simoen (42) is zorgkundige in rusthuis Avondzegen in Eeklo. Hoeveel zij netto per maand verdient? Jobat vroeg het haar ...
Met het nieuwe project 'Stage in de zorg' wil de provincie zoveel mogelijk studenten en werkzoekenden begeleiden naar een zorgbaan.
Ze werken allebei als zelfstandig thuisverpleegkundige in Oostende. Een job met minder zekerheden dan verpleegkundige in loondienst.
Elk jaar is er een slag om de coolste, leerrijkste, tofste stageplaats en worden bedrijven overrompeld door stage-aanvragen. Ons advies: begin op tijd.
Verpleegkundigen zijn schaars op de huidige arbeidsmarkt. Om hun starters zolang mogelijk aan boord te houden, biedt het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen hen een uitgebreid onboardingtraject.
Steeds meer afgestudeerde jongeren kiezen eerst voor een buitenlandse werkervaring, daarna starten ze een carrière in eigen land.
Technisch Adviseurs Rioolnet Koen Van den Bossche (55) en Ian Calbo (27) zijn trotse Aquafinners. Beide ambassadeurs maken deel uit van hét kenniscentrum van het ondergrondse patrimonium bij Aquafin en bouwen elke dag mee aan het rioolbeheer van de toekomst.
Als marktleider runt D’Ieteren een uitgebreid netwerk van concessies., daarvoor is het bedrijf volop op zoek naar extra technisch talent.
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.