Wat bepaalt jouw uitstelgedrag?
Uitstelgedrag kan nefaste gevolgen hebben, maar waarom doen we dan zo vaak dingen die we niet horen te doen?
Een moeilijke taak, een vervelend telefoontje, een lastige mail of een complexe knoop die doorgehakt moet worden … Soms lijkt het aangenamer om een minder aangename opdracht uit te stellen en in de tussentijd iets leukers en/of makkelijkers te doen. Toch is dit niet zo’n efficiënte zet: uitstelgedrag kan voor schuldgevoelens, onnodige stress en schaamte zorgen, en het kan zelfs een impact hebben op je professionele carrière.
Uitstelgedrag kan het werkproces van jou en je collega’s vertragen. Het goede nieuws is dat je je daar persoonlijk niet schuldig over hoeft te voelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado (VS) blijkt namelijk dat uitstelgedrag gewoon in onze genen zit (en dus erfelijk is). Toch kun je dit gedrag best wel aanpakken.
Tim Christiaens, Focus & Time Management Expert en auteur van het boek ’Dive at work: een future-proof antwoord op een werkplek vol afleiding’: “Uitstelgedrag is een fenomeen waar veel collega’s zich aan ergeren, het loont dus de moeite om dit probleem aan te pakken. Zo kun je bv. nagaan welke activiteiten er precies voor zorgen dat je bepaalde zaken uitstelt. Daarnaast is een degelijke planning onontbeerlijk. Slechts weinig medewerkers plannen ‘eigen werk’ in hun agenda, wat maakt dat we vaak meegaan met de waan van de dag. Een degelijke voorbereiding van jouw werkdag is een goed medicijn tegen impulsief gedrag. Een planning verlost je overigens van het vervelende gevoel dat je geen controle meer hebt over je dagelijkse activiteiten.”
Ontdek: Wat bepaalt jouw uitstelgedrag?
Wil je het aanpakken van je uitstelgedrag niet langer uitstellen? Deze 8 praktische tips helpen je om gezwind de koe bij de horens te vatten en zo je productiviteit te verhogen.
Een realistische planning geeft je een goed overzicht van de deadlines die je moet halen. Toch kun je door strakkere deadlines te stellen jezelf subtiel verplichten om proactief in actie te schieten.
Probeer een stille werkplek te creëren met zo weinig mogelijk afleiding en prikkels. Verwijder onnodige tabbladen op je computerscherm en schakel meldingen uit, zo vermijd je dat je in volle werkmodus afgeleid wordt of ter ontspanning “even” je meldingen bekijkt en je sociale media checkt.
Hoe snel ben jij afgeleid op je werk? Doe de test!
Voorzie op geregelde tijdstippen een rustpauze voor jezelf, het maakt je daarna alleen maar productiever en krachtdadiger. Heb je een vervelende taak in het vooruitzicht? Neem dan eerst een ontspannende break en laad jezelf voor die opdracht op.
Heb je die lastige taak eindelijk afgewerkt? Geef jezelf een welverdiend schouderklopje en beloon jezelf met iets leuks of lekkers, dat heb je wel verdiend.
TEST: Welk type uitsteller ben jij?
Bewegen geeft je een goed gevoel en nieuwe energie. Even buiten wandelen of fietsen zorgt voor een frisse wind in je hoofd waardoor je er weer tegenaan kan.
Voorzie wekelijks een “shit-uur” (of meerdere uren, al naargelang je workload shit-opdrachten) in je agenda waarin je enkel en alleen de vervelende taken uitvoert. Door dit wekelijks in te plannen ben je zeker dat je ze ook effectief zult uitvoeren en kun je je hierop al mentaal voorbereiden.
Besef je in de late namiddag dat je de hele dag bijzonder weinig productief was? Laat de overige uren van de dag dan wél productief zijn en geef er alsnog een professionele lap op, de werkdag is nog niet voorbij.
Een goede voorbereiding is al het halve werk. Ruim op het einde van de werkdag je bureau op (a clean desk is a clean mind), kijk je agenda na en bereid je wat voor op de volgende werkdag. Dit kan jou alleen maar motiveren om de volgende dag onmiddellijk en zonder uitstel aan je taken te beginnen.
Lees ook: Waarom stellen we uit? En wat zijn de gevolgen?
(fd/mr)
2 juni 2021Uitstelgedrag kan nefaste gevolgen hebben, maar waarom doen we dan zo vaak dingen die we niet horen te doen?
Begin jij ook altijd met dingen die geen prioriteit zijn maar die je het leukste vindt? Dan vertoon je overduidelijk uitstelgedrag...
Wie last heeft van uitstelgedrag ziet kleine klusjes meestal veranderen in grote monsters. Maar waarom blijven we dingen die we niet graag doen uitstellen?
Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoezeer perfectionisme hun professionele leven bepaalt.
Wat als er een manier bestond om élke dag je werkdag succesvol te eindigen? Ziehier 5 simpele tips...
Uitstelgedrag kan tot veel problemen en ergernissen leiden. Maar wat is de oorzaak van deze vaak opspelende procrastinatie?
Waar we allemaal goed in zijn, is beloven dat we onze slechte gewoontes gaan stoppen. Beloftes nakomen, is een andere zaak. Deze pak je best eerst aan...
Uitstelgedrag. Bijna iedereen heeft er last van en dat hoeft niet slecht te zijn, want met verschillende tactieken kan je uitstelgedrag ten goede keren.
Met deze 10 hacks boost je je productiviteit waardoor je avonden en weekends gegarandeerd een stuk rustiger zijn.