Hoe raak jij in de tweede ronde voor die droomjob?
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
Moet je toezeggen? Verplicht is het niet, maar wel zo netjes. Zo laat je zien dat je enthousiast en professioneel bent. Je weet wat ze zeggen: je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken… Oh, en herhaal in je bevestiging de datum, de tijd en de locatie voor het gesprek. Heb je vragen? Met wie je een afspraak hebt of je wat moet meebrengen? Dan is dat nu het perfecte moment.
CHECK: Solliciteren in stijl (E-GIDS)
Wacht trouwens niet te lang met toezeggen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je binnen de vijf minuten een antwoordje klaar moet hebben, maar liefst wel binnen de vierentwintig uur. Wacht je langer, dan kan dat een nonchalante of ongeïnteresseerde indruk geven. Zeker als alle andere kandidaten wel al reageerden.
Ontdek: 7 tips om indruk te maken bij het solliciteren
‘Woehoew!’ Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het logisch dat je enthousiast bent. Maar hoe enthousiast mag je zijn in je bevestigingsmail? Blijf je best formeel of net niet? Wel… daar is geen pasklaar antwoord op. Solliciteer je bij een gerenommeerd advocatenkantoor? Dan is de toon hoogstwaarschijnlijk helemaal anders dan wanneer je op gesprek mag gaan bij een evenementenbureau.
Tip! Kijk goed naar de uitnodigingsmail. Word je aangesproken met ‘geachte’ of ‘beste’, dan is de toon meteen gezet.
Dat je enthousiast bent, hoef je zeker niet onder stoelen of banken te schuiven. Maar… overdrijf niet. Uitroeptekens? Schrappen. Woorden als ‘super’ en ‘tof’? Niet doen. Hou het simpel met een ‘bedankt voor de kans’ of ‘ik kijk ernaar uit om u te ontmoeten’. Een blijk van waardering zorgt meteen voor een goede indruk.
Nog enkele aandachtspuntjes, die je ongetwijfeld weet maar te belangrijk zijn om niet te herhalen:
Verzonden? Dan is het hoog tijd voor het échte werk: de voorbereiding op het gesprek. Verzamel alle mogelijke informatie over het bedrijf waar je solliciteert en de functie die je graag wil. Denk na over welke vragen je voorgeschoteld kan krijgen en zorg dat je een antwoord klaar hebt. Je moet natuurlijk op élk moment je beste beentje voorzetten.
Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Spijt van je sollicitatie? Kan gebeuren! Ook dan is het beleefd om wat van je te laten horen. Bedank hen voor de uitnodiging en leg kort uit waarom je je kandidatuur intrekt. Als je professioneel en respectvol blijft, hou je de deur op een kier voor in de toekomst.
Extra: Wat als je de job waarvoor je solliciteert toch niet wil?
(ZINNIG)
7 juni 2023Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Een job zoeken brengt nieuwe energie in je leven maar je wil ook zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Daarom stelden we dit stappenplan voor je samen.
Op een dag vind je de job van je leven… Maar wat als je tijdens het sollicitatieproces begint te twijfelen aan de jobfunctie of werkgever?
Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?
Van het vinden van een geschikte partner of job tot omgaan met vertrouwen, rouw en angst. De echt belangrijke dingen leren we niet op school.
Uiteraard kan je tijdens of na je sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan bv. polsen naar de bedrijfscultuur. Maar je kan het ook via een omweg doen.
Wie tegenwoordig als werknemer op zoek is naar een andere job ziet door de krapte op de arbeidsmarkt vaak heel wat interessante mogelijkheden...