Helft werkgevers bant Facebook en Twitter
Deel jij je laatste nieuwtjes via Twitter of Facebook? Dan zit de kans er dik in dat je dat eigenlijk na je werkuren moet doen.
Al dat getwitter op de werkvloer zou de veiligheid van werknemers en bedrijven in gevaar brengen. Niet alleen cybercriminelen en spammers vormen een bedreiging, maar ook de twitteraars zelf. Zeker werkgevers houden hun twitterende werknemers best in de gaten. Dat vindt softwarespecialist Gfi.
Een eerste gevaar bestaat erin dat via Twitter belangrijke bedrijfsinformatie bekend raakt die het bedrijf liever in huis houdt. Er zijn ontelbare manieren om je Twitter-account te updaten, dus is het onmogelijk voor een werkgever om toegang tot de site te blokkeren.
Daarnaast is Twitter voor cybercriminelen de ideale manier om URL’s te verspreiden naar sites die met een virus besmet zijn. Er worden ook allerlei applicaties verpreid die gebruikt kunnen worden om accounts te stelen.
Misschien nog het gevaarlijkst is de verleiding om impulsief snel-snel een berichtje te plaatsen. Oké, je kan al eens via Twitter zeuren dat je baas je te veel werk geeft. Maar kijk uit dat je niets post dat je werkgever schade kan toebrengen. Anders zou je wel eens sneller dan verwacht je C4 kunnen krijgen.
(ks)
1 april 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Deel jij je laatste nieuwtjes via Twitter of Facebook? Dan zit de kans er dik in dat je dat eigenlijk na je werkuren moet doen.
Meer dan de helft van de jongere werknemers is niet geneigd om zich aan de bedrijfsregels te houden in verband met sms’en en andere technologische snufjes.
Wil je graag je huidige job blijven uitoefenen, zonder ontslagen te worden? Wees dan heel voorzichtig met wat je op Facebook en/of Twitter doet! Want ja, je werkgever leest heel vaak mee, meer zelfs dan je denkt!
Sneeuw en zon of regen en wind? De winter leent zich perfect voor het lezen van een goed boek. Jobat selecteert vijf spannende boeken.
Wie door vacatures scrollt, komt vaak dezelfde termen tegen. Op het eerste gezicht lijken ze perfect bij jouw profiel te passen… maar is dat ook zo?
Als student mag je dan wel een groentje zijn, je beschikt al over flink wat skills om de arbeidsmarkt met het nodige vertrouwen te betreden. Wij lijsten ze voor je op.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
Werkgevers moeten hun queeste richting werkgeluk laag per laag aanpakken. “Luister naar je medewerkers, zonder een oordeel over hen te vellen. Dat is veel belangrijker dan een zoveelste jaarlijks event.”
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...