Gebrek aan technisch vernuft zet bouwsector in wachtstand
Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. Maar wat blijkt in Limburg?
“Zowel ‘anciens’ als nieuwe medewerkers moeten de kans krijgen om zich individueel en samen te ontwikkelen via opleidings- en coachingstrajecten”, vindt Maarten Broens, CEO van APK Group.
“Om hun toekomstige rol binnen het bedrijf te kunnen waarmaken, is het zowel voor ons als voor hen belangrijk om inzicht te krijgen in hun competenties. Daarom klopten we aan bij Confederatie Bouw Limburg om een traject op maat uit te werken. Door continu en doordacht te investeren in de ontwikkeling van onze eigen mensen, groeit onze onderneming naar een volgende fase en zit er geen natuurlijke limiet aan het groeipotentieel van ons bedrijf.”
Het is tevens een nieuwe manier om de krapte in knelpuntberoepen tegen te gaan. “De Limburgse bouwsector is in volle transitie, en steeds meer bouwondernemers zetten in op opleiding en of coaching om hen in dat groeiproces te begeleiden”, weet Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg.
“De sector kent heel wat knelpuntberoepen en vindt te weinig arbeiders en ingenieurs. De technische talenten zijn een uitstervend ras en de bouw van morgen eist andere kennis en vaardigheden, en dus ook nieuwe functieprofielen. Daarom moeten we ‘out of the box’ durven kijken. Individuele coachingstrajecten voor young potentials is daar een voorbeeld van.”
“Een aantrekkelijk opleidingsaanbod – in academisch, economisch, maatschappelijk én persoonlijk opzicht – zal braindrain van jonge mensen kunnen ombuigen tot braingain”, aldus nog Chris Slaets.
“Het zal verkwisting van jong talent tegengaan. En dus: het zal deze regio verzekeren van een reservoir aan hooggekwalificeerd talent en potentiële starters. Alleen met goed opgeleide mensen zal deze regio sterker en wendbaarder worden en blijven.”
(kme) - Foto: (jl)
11 september 2019Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. Maar wat blijkt in Limburg?
Voor bouwvakkers liggen de jobs opnieuw voor het rapen. Wat zegt meer keuze over de kansen van 50-plussers op een fysiek lichtere job in de bouw?
Precies 17.384 mensen zijn tewerkgesteld in de Limburgse bouwsector. Dat zouden er nog een pak meer kunnen zijn als alle vacatures zouden ingevuld worden.
BIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend.
In september volgend jaar gaat aan Hogeschool PXL de gloednieuwe graduaatsopleiding Werforganisatie van start.
De bouwsector wordt vaak de motor van de Belgische economie genoemd. Maar inzake openstaande jobs lijkt die motor behoorlijk warm te lopen.
Cohousingprojecten winnen terrein op traditionele woningbouw. Wat betekent deze nieuwe manier van bouwen voor wie aan de slag wil in de sector?
Wat zijn de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden van een maintenance manager? Welk loon verdient hij/zij?
We vroegen aan Tijs De Wit (23) hoeveel hij als jobstudent verdient en wat zijn studentenjob bij AG Insurance precies inhoudt...