Herken jij je in deze negen innerlijke saboteurs?
Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?
Wanneer je op een vraag het antwoord schuldig bent, hoef je je zeker niet te schamen, want wie slim is denkt rustig na en zoekt het antwoord. Ook wie een bepaald onderwerp verder wil uitdiepen, neemt de tijd om er even in te verdwijnen, desnoods tijdens een siësta of pauze.
Leg je desnoods neer op bed of in een zetel en verlies jezelf in de oneindige diepte van het plafond: wedden dat je kennis en inspirerende ideëen zult ontvangen?
Met een eenmalige inspanning zul je op termijn niet zo veel resultaten bereiken. De kunst is om je geheugen te trainen zodat je nieuwe informatie beter onthoudt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het letterlijk opschrijven van informatie en gegevens en het onthouden van telefoonnummers (al dan niet met een ezelsbruggetje).
Digitalisering mag dan wel het nieuwe normaal zijn, laat je cognitieve vermogens niet in slaap wiegen door de verregaande automatisering en de heilige autocorrectie tijdens het schrijven.
Sharing is caring. Speel dus niet soloslim maar deel je kennis en inzichten met zo veel mogelijk andere mensen. Met wat geluk krijg je ook nog eens positieve kritiek waardoor je je eigen kennis grondig onder de loep kunt nemen… om – met wat geluk – nog slimmer te worden.
Voor de langslapers, nachtraven, avondtypes en jonge ouders een uitdagende tip… maar met de nodige inzet wordt je dubbel en dik beloond. Zorg eerst en vooral voor een haalbare, eenvoudige ochtendroutine. Begin je dag met wat tijd voor jezelf en voer wat structurele taken uit: zet je wekker telkens op hetzelfde uur, eet en drink gezond, neem buiten een frisse neus en doe wat stretchoefeningen.
Ochtendstond heeft wel degelijk goud in de mond en je kunt tijdens die gouden uren heel wat bergjes werk verzetten… als je de volgende tip uitvoert natuurlijk.
Als avondmens in een 9-to-5-job: 4 tips
Met de kippen op stok of niet, wie op tijd zijn of haar bed opzoekt (om te slapen) pakt het verstandig aan en is ’s ochtends mentaal beter uitgerust.
Koffie en vette snacks net voor het slapengaan zijn een slecht idee want het stimuleert je hersenactiviteit net wanneer je tot rust moet komen. Bovendien zorgt het eten voor een zwaar gevoel in je maag: niets is zo onaangenaam als met een bolle buik neerliggen in een comfortabel bed. Vermijd zo veel mogelijk computerschermen maar probeer eerder… de volgende tip op te volgen.
Extra: 11 tips om beter te slapen
Kun je je nog voorstellen hoe het vroeger was vóór je een smartphone, Netflix of sociale media had? Inderdaad: mentaal een pak rustiger en aangenamer voor je ogen. Een goed boek of tijdschrift kan je heel wat nuttige informatie en een uitgebreidere woordkennis opleveren en het belast je ogen niet hard. Ben je moe gelezen? Leg dan je boek met een voldaan gevoel neer en maak in alle rust en vertrouwen de geplande reis naar dromenland.
Voel je je soms ook zo overprikkeld? Perfect begrijpbaar want de hoeveelheid prikkels en afleiding in ons leven is all over the place, zowel offline als online. Vergeet je FOMO maar beperk je tot wat je écht interesseert.
Wees de kapitein van je eigen schip en bepaal zelf welke prikkels en hoeveelheid informatie je wil ontvangen: zo raak je niet overbelast en staat je brein open voor nieuwe, interessante informatie die jouw verstand een welverdiende upgrade geeft.
TEST: Hoe snel ben jij afgeleid op je werk?
Gun jezelf een boeiende filmvoorstelling, een creatieve tentoonstelling of een goed theaterstuk. Artiesten hebben vaak de neiging om out-of-the-box te denken, geniet van hun uitzonderlijk talent en laat je overweldigen door hun inzichten en bedenkingen. Ook het volgen van muziekles of een creatieve workshop kan je heel wat interessante skills en kennis opleveren.
Echte vriendschap is goud waard en dan maakt het niet uit waar hij of zij in het dagelijkse leven mee bezig is. Het maakt je leven alleen maar aangenamer en positiever. Leer je nieuwe mensen kennen die een andere, hoger opgeleide achtergrond hebben dan die van jou? Voel je vooral niet te min of bevooroordeeld maar gebruik het contact om die ander beter te leren kennen.
Wedden dat die slimme bolleboos ook een sympathieke vriend kan worden waar je nog iets van kan leren? Deel gerust jouw ervaring en unieke inzichten, misschien kan hij of zij er ook nog slimmer van worden?
Zet niet alleen je lichaam in beweging maar ook je brein. Door fysiek te bewegen verhoog je de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je geheugen beter en scherper wordt. Ook de frisse wind tijdens het lopen en de mogelijke runner’s high kunnen zorgen voor inspirerende gedachten en het leggen van interessante linkjes tussen stukjes kennis.
Een gouden inzicht of cognitieve aha-erlebnis tijdens het bewegen maakt je dan nog slimmer, sexyer én sportiever!
CHECK: Hoelang zit jij dagelijks stil?
(fd)
2 november 2022Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?
Een goede nachtrust kan ervoor zorgen dat je stress afneemt. 11 handige tips om beter te slapen ...
Slurp je meerdere koppen koffie naar binnen om je werkdag goed door te komen? Begrijpelijk, al denk je in het vervolg toch best twee keer na voor je naar de koffieautomaat slentert en je mok opnieuw vult met een shot cafeïne.
Hard aan het werk? Vergeet niet om doorheen de dag een aantal korte pauzes te nemen. We stelden een lijst samen met zaken die je tijdens je pauzemomenten kan doen.
Ochtendstond heeft goud in de mond, al ervaart een avondmens dat als hout in de mond… Hoe kun je als avondmens toch nog functioneren in een 9-to-5-job?
De meesten onder ons zijn opgevoed met het idee dat alles wat je doet zin moet hebben. Maar: altijd nuttig bezig willen zijn, is eigenlijk helemaal niet goed!
De coronasleur is niet goed voor je brein. Psycholoog en TEDx-spreker Thijs Launspach geeft tips om je brein te onderhouden...
Te lang zitten is niet gezond, maar met een bureaujob kan je vaak niet anders... Of toch? Zit je momenteel neer? Ontdek wat je kan doen om wat actiever te zijn!
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.