Beroep van dokter bedreigd door robots?
Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
Om de vaardigheden van zijn werknemers verder te ontwikkelen en te versterken wil de Japanse autobouwer menselijke arbeidskrachten opnieuw inschakelen in de plaats van productierobots. Dat is de visie van Mitsuru Kawai, die meer dan 50 jaar voor het bedrijf werkte en als taak heeft de menselijke expertise op de werkvloer te promoten. "We moeten meer solide worden en terug gaan naar de basis, om onze manuele vaardigheden aan te scherpen en hen verder te ontwikkelen."
Zijn idee? Als werknemers meer geschoold zijn en over meer vaardigheden beschikken, en minder worden ingezet als 'menselijke robot' die simpelweg onderdelen van de ene machine naar de andere verplaatst of herhaaldelijke dezelfde taak uitoefent, dan zijn ze sneller in staat om inefficiënties in het proces te ontdekken. Daarnaast kunnen ze zo ook manieren uitdenken om de processen te verbeteren en te vergemakkelijken.
"Om echt meester te kunnen zijn over een machine, moet je de kennis en de vaardigheden hebben om de machine bepaalde zaken aan te leren." De terugkeer van deze 'specialisten' past in de fundamentele hervormingen die chief executive Akio Toyoda wil doorvoeren. Hij heeft immers aangegeven de prioriteiten van groeidoelen terug te brengen naar kwaliteit en efficiëntie, uit vrees dat grote groeiplannen de mogelijkheden om bij te leren in de weg zouden staan.
In Japan zijn er de afgelopen drie jaar in de fabrieken van de autofabrikant een honderdtal arbeidsintensieve productielijnen opgericht. Doordat werknemers actiever bij het productieproces worden betrokken, breidt hun expertise uit. Deze expertise komt dan weer handig van pas om machines op een andere manier te programmeren zodat de efficiëntie erop vooruitgaat en afval wordt beperkt.
Bron: Express.be
13 mei 2014Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Volgens Julie Shah is de kans groot dat mens en robot in de toekomst zij aan zij zullen werken.
Het is de vraag voor elke starter na enkele jaren dienst: should I stay or should I go?
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Het fenomeen dat kleine mensen hun gestalte zouden compenseren met dominant gedrag, heeft ook een naam: het Napoleon-complex. Klopt dit verschijnsel?
In een tijd waarin alles duurder wordt voel je je misschien genoodzaakt om extra cash binnen te halen. Wij leveren je 20 tips om je bankrekening te spekken.
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Om in een organisatie verandering te realiseren, moet je de mensen wel mee krijgen. VDAB bouwde daarvoor een zogenaamde welzijnstoets in.