Hoe omgaan met een incompetente baas?
Omgaan met een chef die echt incompetent is, is niet evident. Met de juiste ingesteldheid en een aantal tips, kan je zelfs beter worden van zo'n baas.
Als werknemer breng je best wel wat tijd door op het werk, met wat fantasie (of goeie wil) kun je het dan ook als een tweede thuis beschouwen. In dat geval zorgen een positieve werkomgeving en aangename collega’s alvast voor de nodige sfeer en gezelligheid.
Check: De kracht van positiviteit op de werkvloer
Jammer genoeg geldt dat niet voor iedereen. Uit een recent onderzoek van HR bedrijf Bright Plus en Flourish blijkt namelijk dat een negatieve, toxische sfeer tussen collega’s onderling een grote impact kan hebben op de algemene groepsdynamiek en de geestelijke gezondheid.
Zo geeft 1 op de 3 werknemers aan dat er vaak geroddeld wordt over andere collega’s. 1 op de 4 werknemers heeft dan weer te lijden onder eindeloze politieke discussies op het scherpst van de snee en een gelijkaardig percentage merkt dat ze nog altijd worden afgerekend op fouten uit het verleden. 1 op de 5 werknemers ten slotte meldt dat er voor hen bewust informatie wordt achtergehouden. Het komt dus vaker voor dan je denkt.
11 roddeltypes: Wie zit in jouw team?
“We onderschatten de invloed die onze collega’s hebben op ons gemoed en de voldoening die we uit onze job halen”, aldus Linda Cappelle, CEO bij Bright Plus. “Een toxische baas verziekt de sfeer, maar als het erop aankomt dan zijn collega’s doorslaggevender: de relatie met collega’s blijkt, na jobinhoud en work-life balance, de belangrijkste reden om bij een organisatie aan de slag te blijven.”
Hoe pak je een toxische werksfeer onder collega’s aan? Erover praten is tip nummer 1: niet alleen met de lastige collega zelf maar indien nodig ook met de baas (31%), de personeelsdienst (13%) of andere collega’s waar nauw mee samenwerkt wordt (48%). Hierbij wacht je best niet te lang vooraleer je het initiatief neemt, zo laat je de situatie niet ontsporen of escaleren.
4 tips: Hoe omgaan met een conflict op het werk?
Dit zijn de andere tips:
4 alarmsignalen: Werk jij in een toxische omgeving?
(fd)
27 december 2024Omgaan met een chef die echt incompetent is, is niet evident. Met de juiste ingesteldheid en een aantal tips, kan je zelfs beter worden van zo'n baas.
Fijn samenwerken zorgt niet alleen voor een goede sfeer maar ook voor meer succes op de werkvloer. Iedereen is er dus bij gebaat dat de relatie goed zit.
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
Roddelen is het meest geliefde tijdverdrijf op kantoor en niemand ontsnapt eraan. Maar kwaadsprekerij kan heel wat schade berokkenen. Hoe kan je dit voorkomen?
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
Ik beken. Ik ben Frederik, 32 jaar en verslaafd aan e-mail. En misschien ook wat aan Facebook. En ok, Twitter vind ik ook wel héél leuk. Jij ook?
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Over de integratie van millennials en Gen Z’ers op de arbeidsmarkt is al heel wat inkt gevloeid. Maar hoe zit het nu écht?
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?