De meest gehate CEO is het rijkst
De CEO’s die vorig jaar de meeste werknemers hebben ontslagen, hebben ook het meeste geld verdiend. Dat blijkt uit cijfers van het Institute for Policy Studies.
Op het einde van 2012 verlaat vicevoorzitter van General Electric, John Krenicki, het Amerikaanse bedrijf. In de zakenkrant The Wall Street Journal werd uit de doeken gedaan dat hij daarvoor maandelijks zo’n 72.510 euro krijgt en dit tot 2022. Tenminste, als hij zich aan de ontslagovereenkomst houdt en de komende drie jaar niet voor een concurrent van General Electric gaat werken.
Dat Krenicki niet bij een concurrent mag werken, wil echter niet zeggen dat hij ondertussen niet nóg meer geld in zijn eigen laatje mag brengen en dus gewoon ergens anders aan de slag kan. The Wall Street Journal achterhaalde dat hij in januari 2013 zal starten als ‘senior operating partner’ bij het privébedrijf Clayton, Dubilier & Rice, waar hij ongetwijfeld ook niet voor een appel en ei zal moeten werken.
Zoals we ondertussen al wel weten, is het niet ongebruikelijk dat aftredende bestuurders een royale vergoeding krijgen van hun ex-werkgever. Zulke overeenkomsten maken al lang deel uit van het bedrijfsleven, hoewel de vertrekvergoedingen de laatste jaren toch wel echt de pan uit swingen.
(nm) – Bron: Huffingtonpost.com
14 augustus 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De CEO’s die vorig jaar de meeste werknemers hebben ontslagen, hebben ook het meeste geld verdiend. Dat blijkt uit cijfers van het Institute for Policy Studies.
Heel wat werknemers zouden zich veel beter voelen bij handenarbeid dan in hun kantoorjob. Dat zegt de Amerikaanse auteur Matthew Crawford.
De mens heeft behoefte aan leiders. Mensen die ons inspireren, die ons het beste uit onszelf doen halen. Wat maakt iemand tot een goed en succesvol leider?
Niet in Amerika, Groot-Brittannië of Azië worden ceo’s het meest betaald, wél in Brazilië. Bovendien worden er in dat land ook hoge bonussen uitbetaald.
In Duitsland heeft een gepensioneerde ambtenaar in een mail aan zijn 500 collega's laten weten dat hij de afgelopen 14 jaar helemaal niets heeft uitgevoerd.
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Werken bij een bedrijf dat zorgt voor het milieu én zijn mensen: Ellen en Thomas getuigen over hun job bij ABB
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
Bedrijven kunnen beslissen om hun werknemers geen toegang te geven tot Facebook. Maar je baas heeft ook iets te zeggen over wat je in je vrije tijd op sociale media doet...