Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Top 5 van ultieme ergernissen op kantoor

De Belgische werknemer brengt gemiddeld zo’n 1.570 uren door op het werk, dus dan kan het er maar beter aangenaam toeven zijn. In de realiteit is dat echter vaak anders.
#

Zeker op kantoren waar men de hele dag op mekaars lip zit, ontstaan al eens wat irritaties. Zoals deze ...

5 ultieme ergernissen op kantoor

1. Digitale diarree

De digitale revolutie is volgens velen de grootste en meest ingrijpende revolutie sinds de industriële revolutie. Zeker de vereenvoudiging van administratie zou de werknemers op kantoor enorm moeten helpen om consistent, snel en papierloos te kunnen werken. Ondanks de massa’s voordelen krijgt deze digitalisering, en dan vooral het niet functioneren ervan, de dubieuze eer bovenaan deze top 5 te staan.

Elke kantoorbediende kan meespreken over een te traag netwerk, niet-werkende software of een haperende printer. 82% gaf dan ook aan zich te ergeren aan deze technologische ongemakken. Het gaat zo ver dat sommige werknemers zelfs digistress ervaren, met bij enkelen een verhoogd ziekteverzuim tot gevolg. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse onderzoeksbureau Multiscope. Zoals dat gaat bij revoluties, gaan de voordelen vaak gepaard met heel wat groeipijnen.

2. Race to the top

Wie werk zegt, zegt geld en wie geld zegt, zegt macht. Werkgevers zijn op zoek naar gemotiveerde werknemers met ambitie, maar wanneer te veel goudzoekers op hetzelfde moment promotie willen maken, kan dit leiden tot spanningen. Maar liefst 75% van de ondervraagden geeft aan zich te ergeren aan het ellebogenwerk om hogerop te komen.

Hier is een grote rol weggelegd voor het management. Hen wordt vaak een gebrek aan communicatie en luisterbereidheid verweten wat altijd tot spanningen leidt. De leidinggevende moet weten wat er leeft in zijn team, wie er welke ambities heeft en hoe deze kunnen verenigd worden in het voordeel van het bedrijf en het personeel.

Volgens Manutan, leverancier van kantoormateriaal, is een gebrek aan invloed eveneens een groot gevaar voor bedrijven. 31% van het kantoorpersoneel ergert zich aan het feit ongehoord te blijven door de directie, wat de race to the top en zijn nefaste gevolgen, in de hand werkt. Dit blijkt uit onderzoek van Manutan onder zo’n 900 werkende Belgen.

3. Beter laat dan nooit, toch?

Niet enkel de drang naar boven leidt tot onderlinge strubbelingen bij de werknemers. Slechte sfeer op kantoor wordt door 68% als een grote ergernis beschouwt. Een grote factor daarbij is het systematisch te laat komen van collega’s, iets wat 66% duidelijk niet apprecieert. Andere mogelijke oorzaken zijn slechte communicatie, te hoge werkdruk, reorganisaties of gewoon echt een vervelende collega. Een weloverwogen teambuilding kan wonderen doen!

4. Wat zegt u?

Landschapskantoren en open werkruimtes zitten in de lift, maar niet iedereen is even blij met deze evolutie. 65% van de kantoorbedienden geeft aan zich regelmatig te ergeren aan luid pratende en te enthousiast bellende collega’s.

Ook hier is het belangrijk dat de werknemers elkaars gevoeligheden leren kennen zodat grote ergernissen vaak makkelijk vermeden kunnen worden. Een deel van het kantoorpersoneel werkt volgens Manutan daarom liever in een apart kantoor (38%) of thuis (32%).

5. Eikes!

Te veel stank, te vies, te ongezonde lucht, te koud... Het zijn allemaal factoren die een grote invloed hebben op het algemeen welzijn van de kantoorbedienden. 15% van de werknemers vindt dat hun werkplek stinkt en 16% vindt het te vies. Aldus het onderzoek van Manutan bij zo’n 900 werkende Belgen.

Maar liefst 40% van de werknemers presteert minder goed wegens een onaangename werkplek. Voor 26% van de werknemers is een onprettige werkplek zelfs een reden om op zoek te gaan naar een andere job. Terwijl deze ongemakken vaak met weinig inspanningen kunnen verholpen worden.

(mr) 

18 mei 2017
Anderen bekeken ook