12 manieren om je baas en collega’s te pesten
Werk je niet automatisch op je baas zijn zenuwen? Wel, dan kan je het leren. Van de CIA.
In 4 op de 10 gevallen ging het om conflicten op het werk, gevolgd door pesten (18%) en stress door een te hoge werkdruk (12,5%). IDEWE maakt deze cijfers bekend naar aanleiding van de ‘Week tegen Pesten’ (17-24 februari 2017).
IDEWE kreeg vorig jaar een pak meer meldingen van psychosociale risico’s te verwerken. In 2015 waren dit er nog ‘slechts’ 1.702.
De sterkste stijging werd vorig jaar vastgesteld in het aantal klachten over stress door een te hoge werkdruk. Dit aantal nam vorig jaar met maar liefst 38% toe tot 244 meldingen. In absolute cijfers noteert IDEWE echter nog steeds de meeste meldingen met betrekking tot conflicten of communicatieproblemen (792).
“Ook hier merken we een sterke groei: dit waren er 18% meer ten opzichte van 2015. Conflicten en wrijvingen tussen collega’s zijn van alle tijden. Het is belangrijk dat er tijdig en constructief naar een oplossing wordt gezocht, zodat dit gedrag niet escaleert tot pesterijen. Een psychosociaal welzijnsbeleid binnen de onderneming kan hier zeker bij helpen,” aldus Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke bij IDEWE.
Tenslotte blijkt ook dat er een lichte stijging is van meldingen over pesterijen op de werkvloer; “Daarvan waren er vorig jaar zo’n 3% meer klachten van werknemers ten opzichte van 2015 (350). Dit pestgedrag uit zich onder meer in geroddel, beledigingen of uitsluiting van activiteiten. Uit eerder onderzoek van IDEWE in 2014 bleek ook al dat één op de vijf Vlaamse werknemers wekelijks hiermee te maken krijgt. Reden genoeg om actief te sensibiliseren en op te roepen tot meer respectvol gedrag op de werkvloer tijdens de ‘Week tegen Pesten’ van 17 tot 24 februari,” besluit Hilde De Man.
(es) - Bron: IDEWE
17 februari 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Werk je niet automatisch op je baas zijn zenuwen? Wel, dan kan je het leren. Van de CIA.
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
In sommige conflicten kunnen de emoties zo hoog oplaaien dat dit verregaande negatieve gevolgen kan hebben. Hoe blijf je kalm in dergelijke situaties?
Een nieuwe wet verplicht werkgevers om stress en burn-out op de werkvloer te bestrijden, maar van 1front tussen werkgevers en werknemers is nog geen sprake.
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?
De chatbot ChatGPT is zo goed dat hij nu ook al uitnodigingen krijgt om op sollicitatiegesprek te komen...
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
We vroegen aan deze 65-jarige voormalige hoofdinspecteur bij de politie naar zijn vroegere job én naar de grootte van zijn huidige pensioen...
Het blijken relatief vaak vrouwen te zijn die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken.