Evaluatie
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

Iemand die de targets haalt, is niet per se een betere werknemer

Tips voor evaluatiegesprekken: tijd voor een goed gesprek

goede evaluatiegesprekken
“Zo’n beoordelingsgesprek kan een beslissend moment in je carrière zijn. Net daarom is het van belang dat je je voorbereidt, net zoals voor een examen of een sollicitatiegesprek.”
Of het nu een evaluatie-, functionering- of planningsgesprek is: de maanden december en januari zijn klassiek de tijd van het formele samenzitten tussen werknemer en leidinggevende. Enkele tips hiervoor, voor beide kanten van de tafel...

Los van de continue feedback tijdens het jaar, is zo’n gesprek een belangrijke kans voor een werknemer om zijn of haar job richting te geven. “In deze coronatijden zijn dit soort gesprekken nog belangrijker. Want de thuiswerksituatie maakt het lastiger om de gemoedstoestand van je personeel te peilen”, oppert Vera Lenaerts, solution marketeer bij Exact, dat als softwarebedrijf onder meer hr-oplossingen biedt.

1. Bereid het gesprek goed voor

“Denk vooraf goed na over de zaken die jullie willen bespreken en maak een lijst met agendapunten. Zo komen jullie allebei niet voor verrassingen te staan”, stelt Lenaerts. Zij voegt ook een suggestie toe voor de leidinggevende: “Heb je al eerder een evaluatiegesprek met je medewerker gevoerd, pak dan ook het verslag van dit gesprek erbij en check of de actiepunten uitgevoerd zijn. Zo vergeet je geen belangrijke zaken en blijven complimenten en feedbackpunten niet ongenoemd.”

Als werknemer heb je best een aantal voorbeelden van werk en prestaties bij de hand, suggereert Christophe Paquay, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters. “Zorg dat je alle feiten hebt verzameld voordat je de vergadering ingaat. Zo’n beoordelingsgesprek kan een beslissend moment in je carrière zijn. Net daarom is het van belang dat je je voorbereidt, net zoals je zou doen voor een examen of een sollicitatiegesprek”, oppert Paquay.

E-gids Praktische tips voor een positief evaluatiegesprek

2. Bespreek je toekomst

Denk als werknemer na over wat je de komende jaren in je carrière wil bereiken en hoe je huidige werkgever daarbij kan helpen. “Neem de tijd om na te denken over mogelijke opleidingen of hoe je andere ervaringen kan opdoen om je vaardigheden uit te breiden. Alle zaken die je carrière op lange termijn ten goede kunnen komen”, zegt Paquay.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant…

Maak van de gelegenheid gebruik om je interesse in extra verantwoordelijkheden kenbaar te maken. “Dit is een prima manier om vooruit te komen, je betrokkenheid bij het bedrijf en je positie daarin te tonen.”

3. Eerlijke feedback

Tijdens zo’n evaluatie- of functioneringsgesprek wil je als werknemer vrij durven te praten. “Zo’n gevoel van veiligheid is iets waar je gedurende het hele jaar aan werkt door een band met je werknemers op te bouwen”, wijst Vera Lenaerts naar de leidinggevende. Maar je kan dit, volgens haar, tijdens een gesprek versterken door letterlijk te benoemen dat iemand open en eerlijk kan zijn. “Geef opbouwende feedback en beargumenteer die met voorbeelden. Wanneer je als leidinggevende zelf feedback ontvangt, voel je dan niet aangevallen.”

Extra: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen

Tijdens zo’n gesprek mogen zaken benoemd worden, maar best ook niet nieuw zijn. “Alles wat tijdens een beoordeling wordt besproken, mag voor geen van beide partijen als een verrassing komen”, vertelt Paquay. “Krop geen frustraties op: die moeten worden besproken als en wanneer ze zich voordoen. Maar beoordelingen zijn een goed moment om issues van het afgelopen jaar nog eens door te nemen.”

Enne... Wat als je een negatieve evaluatie krijgt?

4. Salarisverhoging

Voor werknemers is zo’n gesprek hét moment om een loonsverhoging aan te kaarten. “Vind je dat je prestaties en inzet van het voorbije jaar beloond moeten worden? Dan is bijvoorbeeld zo’n functioneringsgesprek het ideale moment om dit aan te kaarten”, oppert Paquay. “Maar focus dan op feitelijke redenen waarom je in aanmerking zou moeten komen voor een loonsverhoging of een promotie. En niet alleen omdat iemand anders er een heeft gekregen.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

(William Visterin)

31 december 2021
Anderen bekeken ook