Dit is de meest productieve dagindeling
Drink je om 7 uur ’s morgens koffie en ga je om 8 uur ’s avonds sporten? Misschien ben je al jaren verkeerd bezig... Tijd om je dagindeling om te gooien?
Neem nu dat je gemiddeld maar 16 à 17 uur van je dag actief doorbrengt, dat zijn +/- 1.000 minuten. Hoe besteed je die dan? Het lijkt misschien veel, maar is het dat ook?
Je hebt dus elke dag zo’n 1.000 minuten. Laten we die onderverdelen in 100 blokjes van 10 minuten. Hoe verdeel je deze? Hoeveel van die blokjes gaan naar pendelen van en naar het werk (of naar school)? Hoeveel besteed je aan vrienden? Hoeveel blokjes krijgt je familie toegewezen? Hoeveel blokjes benut je om bij te leren? En hoeveel blokjes steek jij in je carrière? Verspil je blokjes door uit te slapen of zou je daar beter wat extra blokjes insteken? Heb je te veel blokjes stress en te weinig blokjes plezier? Hoeveel blokjes reserveer je voor me-time? Hoeveel blokjes gaan onbewust verloren? Hoeveel spendeer je aan werken aan jezelf, aan je lichaam, aan je geest…
Het is goed om af en toe een stapje terug te nemen en eens te bekijken hoe we onze dagelijkse portie blokjes gebruiken.
Als je al deze blokjes in een rooster zou gieten, hoe zou je dag er dan uitzien? Neem wat kleurpotloden of markeerstiften bij de hand, print het rooster uit (door op de foto hieronder te klikken), en vul het eens in voor jezelf. Bijvoorbeeld: blauw voor ontspanning, rood voor familie, geel voor werk, paars voor sport, groen voor leren ... Geef alles waar je je tijd aan spendeert een kleur en label je dag.
Een interessante oefening, want je moet al je bezigheden heroverwegen en een waarde geven in de vorm van tijd en prioriteit. Is koken 3 blokjes waard voor jou? Heb je een blokje verloren aan stress? Was het dat waard? Iets gaan drinken met vrienden was 12 blokjes… Hoe vaak kan/wil je die blokjes hiervoor gebruiken? Hetzelfde geldt voor spelletjes. Spendeerde je 6 blokjes aan een video game, maar was het die blokjes waard? Hoeveel blokjes gaan er naar je dromen en doelen? Je moet dan gaan denken wat je kwali-tijd je waard is. Weegt ‘plezier’ door op ‘praktisch’, welke blokjes zijn voor jou niet onderhandelbaar en wegen altijd even hard door, welke moeten flexibeler zijn? Moeten er enkele blanco blokjes zijn? Wanneer plan je die best in?
Ben je je plots erg bewust van je tijd? Goed. Daar begint timemanagement.
(sjv) - Bron: Lifehacker.com / Waitbutwhy.com
7 november 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Drink je om 7 uur ’s morgens koffie en ga je om 8 uur ’s avonds sporten? Misschien ben je al jaren verkeerd bezig... Tijd om je dagindeling om te gooien?
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
Druk-druk-druk. Elke dag opnieuw, ook bij ons. Hoog tijd om daar wat aan te doen! Jobat ging op zoek naar een beter timemanagement. 3 uur per dag winnen?
Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Gebruik jij ook steeds vaker jouw mobiele toestellen om te werken? Hierbij een selectie van 5 productieverhogende tools die helemaal gratis zijn!
Moeite met organiseren? Het helpt om efficiënter te werken. Deze tips helpen je om jezelf beter te organiseren. Kies degene uit die voor jou werken.
Heb jij vaak het idee dat er voor jou niet genoeg uren in een dag zitten? Dat je veel te doen hebt, maar tijd tekort komt om al dat werk af te krijgen?
De truc is simpel: eens gek doen! Het verandert direct je gemoedstoestand, met meer productiviteit als gevolg.