Is thuiswerken de toekomst?
In 2004 publiceerde Patricia Ceysens, toenmalig Vlaams minister, het boek E-mama. Daarin brak ze een lans voor het werken van thuis uit ...
De Nationale Arbeidsraad heeft de regels voor ouders die tijdskrediet willen opnemen, om voor hun gehandicapt kind te zorgen, uitgebreid. Dit past in het voornemen van de Nationale Arbeidsraad om ouders beter te ondersteunen bij het zorgen voor een kind.
Tijdskrediet is een mogelijkheid om tijdelijk te stoppen of minder te werken voor een periode van maximaal 51 maanden.
Het is alleen nog maar mogelijk om tijdskrediet aan te vragen met een motief. Dit wil zeggen, als je:
Bovendien kan je niet zomaar minder gaan werken. Als je een vijfde tijdskrediet aanvraagt, dus 1 dag per week minder gaan werken, moet je minstens 12 maanden voor de aanvraag voltijds gewerkt hebben. Een tweede belangrijke voorwaarde is dat je minstens 2 jaar gewerkt moet hebben voor de werkgever bij wie je je tijdskrediet aanvraagt. Ook belangrijk is dat je alleen maar recht hebt op tijdskrediet wanneer het bedrijf waarvoor je werkt minstens 10 werknemers telt. Werken er 10 of minder werknemers, dan kan alleen je werkgever beslissen of hij je tijdskrediet toekent. Tot slot is het ook belangrijk dat slechts 5% van de werknemers tegelijk tijdskrediet opneemt. Anders komt de bezetting van de onderneming in het gedrang.
Je kan als ouder dus tot 51 maanden niet of minder werken om te zorgen voor je gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar.
Zelfredzaamheid is allesbepalend in het toekennen van een uitkering voor het gehandicapt kind. De medisch-sociale schaal bepaalt hoe zelfredzaam iemand is. Bij de evaluatie wordt gekeken naar de ernst van de ziekte en naar de gevolgen die de ziekte meebrengt voor het kind en zijn gezin. Hierbij worden 3 grote pijlers bekeken met telkens een score. Eerst kijkt men naar de gevolgen van de ziekte op het vlak van lichamelijke en geestelijke ongeschiktheid. Deze pijler heeft een maximale score van 6 punten. Daarna worden de gevolgen van de aandoening op het vlak van activiteit en participatie van het kind bekeken. Factoren zoals de vlotheid van communiceren en hoe gemakkelijk iemand leert, worden hierbij gemeten. Hierbij wordt maximaal 12 punten toegekend. Tot slot kijkt men naar de gevolgen van de aandoening voor de familiale omgeving van het kind. Daar kijkt men onder andere naar hoe hard het gezin zijn levenswijze moet aanpassen om optimaal voor iemand te kunnen zorgen. Bij deze pijler is het maximaal aantal punten 18.
De vorige wetgeving (cao nr. 103) stelt dat ouders alleen maar tijdskrediet kunnen opnemen als hun kind een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66% heeft of een aandoening heeft die leidt tot een score van minstens 4 in de eerste pijler op de medisch-sociale schaal.
Deze regel hield enkel rekening met de aandoening zelf en te weinig met de impact die de ziekte heeft op het gezin of met de autonomie van het kind. Daarom komen nu ook ouders in aanmerking met kinderen die leiden aan een aandoening die minstens 9 punten scoren over alle drie de pijlers van de medisch-sociale schaal. Zo wordt er ook rekening gehouden met de integratie van het kind in de maatschappij en met de belasting op het dagelijkse leven van het gezin. Deze uitbreiding geldt voor alle nieuwe aanvragen en verlengingsaanvragen van tijdskrediet.
Wil je meer weten over tijdskrediet? Neem een kijkje op www.securex.eu/lex-go.nsf
(mr)
13 april 2018In 2004 publiceerde Patricia Ceysens, toenmalig Vlaams minister, het boek E-mama. Daarin brak ze een lans voor het werken van thuis uit ...
Soms wil je even op een pauzeknop duwen en meer tijd aan je gezin besteden. Met wat hou je dan best allemaal rekening?
Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen.
Bepaalde verkoopprofielen liggen erg goed in de markt. Bijzonder schaars zijn de meer technisch ingestelde verkoopfuncties...
Een job als thuisverpleegkundige in de stad is geen evidente keuze. Maar Véronique, Els en Sophie van Wit-Gele Kruis gaan elke dag met veel plezier op pad.
Bijna één op de vier werknemers zou bereid zijn om een deel van zijn loon in cryptogeld uitbetaald te krijgen. Maar is crypto wel een geldig betaalmiddel?
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!