Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Tijdsgebrek ouders zorgt voor dikke kinderen

Gehaaste ouders nemen onvoldoende de tijd om hun kinderen gezonde voeding voor te zetten en de juiste eetgewoonten aan te leren, zegt kindertherapeute Laura Emmelkamp. Daardoor lijden steeds meer kinderen en jongeren aan overgewicht.
#

Haast en spoed is zelden goed, en dat geldt des te meer wanneer het op eten aankomt. Door veel kant-en-klaargerechten en weinig variatie krijgen heel wat kinderen de verkeerde eetpatronen aangeleerd. Dat werkt obesitas in de hand, zegt Emmelkamp, die ook co-auteur is van het familiekookboek 'Keet smakelijk'.

Liefde is …

Na het werk snel even iets opwarmen, is dus niet aangewezen. Emmelkamp: “Zie koken en eten als een manier om gezellig samen te zijn, een moment van ontspanning. Eten gaat niet alleen over de voedingsstoffen die we binnen krijgen, maar ook over aandacht en zorg voor elkaar. Eten is liefde. Als je lol hebt aan tafel en je bent lekker aan het eten, wat maakt een kwartier meer of minder dan eigenlijk uit?"

Veel mensen gaan ervan uit dat fabrieksproducten over het algemeen goedkoper zijn dan verse ingrediënten, maar dat spreekt Emmelkamp tegen. Ze wijst erop dat seizoensproducten meestal goedkoper zijn en dat een krop biologische sla bovendien minder duur is dan een zak voorgesneden sla.

Nieuwe smaken

Tot slot moeten ouders hun kinderen ook in aanraking brengen met nieuwe smaken. “Als je je kind voor de derde keer vergeefs een stukje avocado laat proeven, betekent dat niet dat hij het echt niet lust. Tien keer proberen om aan een nieuwe smaak te wennen is echt heel normaal, zeker bij peuters”, aldus nog Emmelkamp.

(mo) 

13 januari 2011
Anderen bekeken ook