8 tips voor een gezonde thuis-werk balans
Massaal veel Belgen werken dezer dagen van thuis uit. Hoe doe je dat en hoe zorg je voor een goede thuis-werk balans? Enkele tips...
Hoe gezellig en huiselijk thuiswerken met je partner ook mag zijn, toch kan de werkdruk van telewerk en de combinatie met het huishouden en/of de opvang van de (zieke) kinderen de nodige druk leggen op je relatie. Verschillende werkritmes, onvervulde verwachtingen en een onzichtbare scheidingslijn tussen werk en privé kunnen voor heel wat frustratie zorgen. Toch hoeft het zover niet te komen.
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Goede afspraken en een open communicatie vermijden huiselijke twist en zorgen voor een prettige werk-privébalans tijdens de telewerkuren. Deze tips helpen je hierbij.
Stem je werkschema af met dat van je partner. Zo voorkom je dat je onnodig gestoord wordt tijdens een belangrijke online meeting of opdracht waar je geconcentreerd aan moet werken. Verdeel de huishoudelijke taakjes onderling en vertrouw erop dat je partner die klusjes wel naar eigen inzichten efficiënt zal inplannen.
Probeer je eigen werkplek te creëren, zo kun je efficiënt en zonder afleiding telewerken. Heb je een eigen werkkamer? Houd het werk daar en neem het niet mee naar bv. de keuken of een andere ontspanningsruimte. Woon je redelijk compact? Zoek dan een werkhoekje of voorzie je eigen werktafel. Doe desnoods oortjes in, zo weet je partner dat je aan het werk bent (of zo lijkt het toch).
Verwar thuiswerken niet met een dagje vakantie: thuiswerken blijft nog altijd thuis werken. Verwacht niet dat je partner te allen tijde met je kan socializen: hij of zij heeft ook een workload te verwerken.
Neem, net zoals op kantoor of op de werkvloer, af en toe een welverdiende pauze. Doe eens iets leuks voor jezelf, maak een verfrissende wandeling, blader wat in de (online) krant… of doe een ontspannend huishoudelijk klusje.
Probeer een tijdstip vast te leggen waarop jullie allebei pauzeren. Waarom niet samen lunchen? Bekijk de lunchpauze als lunchdate en verras je partner met een zoete zonde of een liefdevol belegd broodje.
Aan alles komt een eind, ook aan een succesvolle werkdag. Leg een einduur vast en stop dan ook effectief met telewerken. Douche desnoods het werkzweet van je af en beëindig de werkdag. Ontspan je en geniet samen met je partner van de avond.
Borrelt er tijdens het samen thuiswerken toch nog wat frustratie of ongenoegen op? Benoem de ergernissen en communiceer er op een open, constructieve manier over. Deze aanpak kan voor een begripvolle aha-erlebnis zorgen bij je partner.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(fd/mr)
17 maart 2021Massaal veel Belgen werken dezer dagen van thuis uit. Hoe doe je dat en hoe zorg je voor een goede thuis-werk balans? Enkele tips...
Kinderen in de buurt tijdens het werk? Zeg je productiviteit maar vaarwel. Welke omgevingsfactoren bepalen nog of je er in slaagt om je to-do list af te werken?
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Verzink jij ook in een laagje eenzaamheid door het vele thuiswerken? Met deze 6 tips start je een offensief om je teruggetrokken bestaan te doorbreken!
Je kan in tijden van lockdown dan wel telewerken voor je werk. Maar wat als dat bedrijf tegelijk ook je gezin is? Zoals bij Tobias en Marlies...
Zich goed voelen kan lichamelijk via beweging, maar ook mentale fitheid is ontzettend belangrijk. Daarom: 4 tips om yoga te integreren op je (thuis)werkplek.
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Gelukkig zijn er een reeks handige tools waarmee samenwerken met collega’s vanop afstand net iets makkelijker verloopt.
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?