Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Uit een studie van advieskantoor BDO bij ruim 1.000 Belgen blijkt dat maar liefst negen op de tien werknemers de smaak van thuiswerken te pakken heeft. Zij zouden na de coronacrisis graag één tot drie dagen per week blijven telewerken, en daar zijn zes goede redenen voor.
Een gezellig praatje aan de koffieautomaat en een lekkere lunch met de collega’s. De minuten tikken vaak ongemerkt voorbij. Om dan nog maar te zwijgen over al het lawaai op kantoor dat je om de vijf minuten uit je concentratie haalt. Terwijl je ’s morgens op je werk aankomt met het idee om bergen werk te verzetten, lijkt het op het einde van de dag alsof je niets hebt gedaan. Herkenbaar? Als je thuiswerkt heb je al die afleidingen niet en ben je productiever dan ooit.
Niets zo slecht voor de creativiteit als een saaie werkplek. Het handige aan thuiswerk is dat je je bureau helemaal naar je eigen goesting kunt inrichten. Een foto van een onvergetelijke vakantie, een bloemetje of je verzameling tassen van poezen. En je kunt natuurlijk werken waar je maar wilt: aan de keukentafel, in de tuin of in het koffiehuisje om de hoek.
Of je nu de trein, de tram, de bus, de fiets of de auto neemt, gaan werken betekent reizen. Sommigen zijn misschien maar tien minuten onderweg, maar wie al snel een half uur tot een uur rijdt, verliest gewoon veel tijd. Terwijl je thuis na het ontbijt meteen aan de slag kunt gaan en op tijd je laptop kunt dichtklappen. Je begint je dag niet gefrustreerd omdat je net een half uur in de file hebt gestaan of omdat de trein weer eens vertraging had. En ’s avonds heb je nog genoeg tijd om naar de yogales of voetbaltraining te gaan.
Na het werk schiet er niet veel tijd meer over. Maar je hebt wel nog een waslijst aan huishoudelijke taken: de kinderen van school halen, koken, wassen, strijken, stofzuigen, … Als je thuiswerkt, heb je het gevoel de touwtjes in handen te hebben. Tussendoor snel de wasmachine laten draaien, ’s middags al een potje koken voor ’s avonds. Het kan allemaal. En dat zorgt meteen ook voor een hogere betrokkenheid bij de organisatie.
Kom je na een werkdag ook altijd zo vermoeid thuis? Niet zo vreemd na al dat werk, die gesprekken met collega’s en urenlange vergaderingen. Op de werkvloer heb je tien keer meer prikkels dan thuis, en die vreten energie. Thuis is het gewoon een stuk rustiger en heb je minder interactie. Goed voor je energiepeil én de concentratie.
Thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij een verkoudheid of een licht griepje. In je eigen huis ben je meer op je gemak. Je kunt perfect een kwartiertje gaan liggen als het niet gaat en je hoeft je niet schuldig te voelen om de zoveelste hoestbui. Bovendien kun je makkelijker naar de dokter, waar je anders een halve dag verlof voor zou moeten nemen.
(dt/em) - Bron: Intermediair
12 mei 2020We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Van thuis uit werken, allemaal goed en wel, maar het risico bestaat dat we dan een pak minder bewegen. Nochtans is dat niet zo moeilijk.
Bedrijven bereiden zich volop voor op het post corona-tijdperk. En deze vijf actiepunten horen daar waarschijnlijk bij.
Twee dagen voor ons land in lockdown ging, werkte Katrien haar allereerste dag bij Quality by Design, waardoor ze al haar collega’s leerde kennen via videochat.
Thuis aan het werk, doet de Belg er een uurtje bij. Al blijkt de combinatie met thuisonderwijs niet evident.
Een team leiden vanop afstand verschilt eigenlijk niet zo veel van de dagelijkse omgang met je teamleden op andere momenten...
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?