Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Thuiswerk vs. energiebesparend naar kantoor: wat kies jij?

Thuiswerk vs. energiebesparend naar kantoor wat kies jij
Aarzelend maar verplicht. Zo deed thuiswerk zijn intrede op onze arbeidsmarkt bij het uitbreken van de pandemie in 2020. Meer dan drie jaar later willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering als we het over de cijfers hebben. We gaan op zoek naar oorzaken en gevolgen!

Was jij één van de werknemers die opeens in het comfort van z'n eigen thuis de laptop mocht open- en toeklappen voor het werk? Dan was je niet alleen! Vandaag blijft er gemiddeld één of twee dagen in de week over van het intense thuiswerkbeleid van toen.

Brussel loopt daarbij op kop: 97% van de Brusselse bedrijven biedt flexibel thuiswerk aan. In Vlaanderen ligt dat een stukje lager met 76%. Toch blijven het vrij hoge percentages en getuigt het van vertrouwen van de werkgever in zijn of haar werknemers. Een teken van een grondige mentaliteitswijziging in onze werkmindset.

Extra: De voor- en nadelen van hybride werken

Omgekeerde (besparende) beweging

Eind 2021 boksten we samen – naast de pandemie – tegen een andere noodsituatie: de energiecrisis. We pasten collectief onze energiegewoontes aan om hier en daar enkele euro’s te besparen. En wat bleek? Ook het thuiswerk werd in veel gezinnen onder de loep genomen.

Opeens waren we veel meer thuis en stegen onze energiefacturen aanzienlijk. Tijd voor wat nieuwe gewoontes in ons pendelgedrag!

  • Een kwart van de bedrijven ontving opnieuw meer werknemers op de werkvloer.
  • Wist je dat we in 2022 bijna 14 miljoen autokilometers uitspaarden dankzij telewerk? Daarom kiest bijna 22% nu voor een ander vervoersmiddel dan de eigen wagen om de woon-werkafstand te overbruggen.
  • Eén op de tien bedrijven merkt dat werknemers vaker op het werk douchen. Je leest het goed! Het zijn tenslotte liters water die thuis niet verwarmd moeten worden. Zo verschuift de werknemer de kosten naar zijn werkplek.

Ondanks de tegenbeweging richting kantoor, blijkt het een kwestie van afwegen. Kiezen waar je jouw geld en energie in wil steken. In alle comfort thuiswerken op je sokken of energiebesparend op kantoor.

Bespaar energie en ga naar je werk… of vraag extra thuiswerkvergoeding

Toekomstperspectief

Waar gaan we dan naartoe in thuis- of telewerk? De cijfers lijken te fluctueren op basis van actuele omstandigheden. De energiecrisis blijft dus nog in ons achterhoofd zitten. Wat we zeker weten: thuiswerk is een trend die zal blijven maar ook verder zal evolueren.

Maar liefst 63% van de ondernemingen ziet thuiswerk in de toekomst zeker nog op het programma staan. De technologie om veilig en comfortabel te telewerken staat wel nog in zijn digitale kinderschoenen.

En wie weet: misschien zijn meer co-workingplekken wel dé oplossing om in te spelen op de kosten, energieprijzen en het sociale aspect van een job? Wordt zeker vervolgd ...

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(ZINNIG) - Bron: Acerta / Telewerken.be

21 april 2023
Anderen bekeken ook