Hybride werken: van droom tot realiteit, 7 tips
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Aan de Eindhoven University of Technology wordt er alleszins druk onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van robots. En dan meer specifiek hoe robots vanop een afstand bestuurd kunnen worden, zodat ze je plek op de werkvloer makkelijk kunnen innemen. Het enige wat je dan nog moet doen, is in de zetel ploffen en de robot besturen. Handig, toch?
Het klinkt wel héél onrealistisch, maar dat is het niet. Teleoperatie, een taak op afstand uitvoeren, is de toekomst. Eenvoudig is het niet, want je moet natuurlijk exact hetzelfde kunnen voelen en zien als de robot vijftig kilometer verderop. De informatie die je binnenkrijgt via je handen – hoe zwaar en glad een stuk glas is, bijvoorbeeld – verwerken je hersenen onbewust. Zonder na te denken pak jij iets vast, omdat je over de juiste informatie beschikt dankzij je ogen en handen. Voor een robot is dat een hele uitdaging, omdat die zelf (nog) niet voelt hoe zwaar of broos iets is.
Een robot moet dus eerst de juiste informatie kunnen doorgeven, vooraleer je aan de slag kunt gaan. Dat kan bijvoorbeeld met een handschoen die trilt als de robot iets aanraakt. Maar de extra informatie die je nodig hebt om in te schatten hoe je iets moet vastnemen, ontbreekt nog. Dat is niet onlogisch, want je ogen en handen hebben een heel unieke samenwerking.
En dat is voor iedereen anders. Zelf ben je gewend aan de manier waarop jouw handen en ogen samenwerken, maar als je plots met die van een ander moet omgaan, dan kan het mislopen. Pas als de robot rekening kan houden met jouw persoonlijke instellingen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Dan kan zelfs een topchirurg opereren vanop een afstand, kan Kevin De Bruyne een prachtige goal maken vanuit zijn woonkamer en kunnen bouwvakkers een huis metselen vanuit de tuin.
Als je een robot de behendigheid en creativiteit van mensen kunt meegeven, kunnen mensen die nu tijdens de coronacrisis naar het werk moeten en het risico lopen om besmet te raken, veilig in hun kot blijven. De schoorsteenvegers bijvoorbeeld, maar evengoed de verpleegkundigen en de kassiersters die elke dag klaarstaan. Maar zover zijn we helaas nog niet. Weten dat het weldra kan, geeft gelukkig wel al een klein beetje hoop voor later.
Lees ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad
10 november 2020De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Maak kennis met Emly, de nieuwe, multifunctionele robot die werd ontwikkeld door het Limburgse bedrijf Wisemen...
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
Heb je tijdens de coronacrisis de smaak van het telewerken helemaal te pakken gekregen? Laat je baas zien dat thuiswerk niets dan voordelen biedt!
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Een sociale robot begeleidt autonoom patiënten met een chronische aandoening. Kinderen, ouderen en zorgbehoevenden leren spelenderwijs bij van ‘hun’ robot.
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Misschien is een job in de mode- en textielindustrie wel op jouw lijf geschreven. Maar… wat verdien je dan?