We halen de bevindingen uit het onderzoek dat Nicholas Bloom, professor economie bij Stanford University, recent publiceerde in het vakblad Nature. Hij liet in het Chinese techbedrijf Trip.com een tijdlang zowat 1.600 werknemers twee dagen per week thuiswerken en evalueerde hun prestaties, productiviteit en promoties na het experiment.
Bloom ontdekte dat die twee dagen thuiswerk geen invloed hadden op de prestatiecijfers in de twee beoordelingsjaren. Het verschil in productiviteit kon in vele gevallen ook echt worden gemeten. Zo toonden zijn tests aan dat hybride werken geen effect had op het aantal regels code dat door de computermedewerkers werd geschreven. “We vonden ook geen bewijs voor een verschil in promoties in de volgende twee jaar,” stelt hij.
Het hybride werken verbeterde ook de werktevredenheid, en die tevredenheid gold eveneens voor de managers. “We ontdekten dat de 395 managers in het experiment hun mening over het effect van hybride werken op de productiviteit bijstelden. Van een waargenomen negatief effect vóór het experiment ging het naar een waargenomen positief effect na het experiment.”
De grootste impact ligt bij het dalende verloop, want het aantal werknemers dat hun ontslag gaf verminderde met een derde. Die daling was significant voor niet-managers, vrouwelijke werknemers en werknemers met een lange woon-werkafstand. “Maar ook mannen en mensen die dicht bij het bedrijf woonden, stopten minder vaak.”
Extra: Waarom wordt thuiswerken steeds meer teruggeschroefd?
Als je hybride werken goed inricht, blijven aspecten als mentorschap, innovatie en bedrijfscultuur prima behouden als werknemers twee of drie dagen per week thuiswerken, aldus Bloom. Zo dacht Trip.com er ook over: het hybride werken is nu definitief ingevoerd.
Maar hoe zit het dan met werknemers die helemaal niet meer naar kantoor komen? Onderzoek daarnaar komt met gemengde resultaten. Voor werkgevers is het dan vaak een kwestie van geen of minder kantoorruimte hoeven te voorzien. “Waardoor volledig thuiswerken voor hen erg winstgevend is, zelfs als de productiviteit in dat geval een klein beetje afneemt,” stelt hij.
Ontdek: In welke sector kan je het meest thuiswerken?
Niet iedereen wil thuis werken. Dat verschilt van persoon tot persoon. En ook van je thuissituatie. Medewerkers en ook managers in de VS en Europa zijn, volgens Bloom, positief over hybride werken, omdat ze vaak in de 30 of 40 zijn en jonge kinderen hebben. De grootste groep die, volgens hem, vaak minder tuk is op thuiswerken, zijn de 55-plussers. Die hebben geen kinderen meer thuis wonen en willen wel terug naar kantoor trekken.
Lees ook: Kan en mag jij thuiswerken?
Enkele maanden geleden bracht het zakenblad The Economist een artikel met als titel 'The rise of the remote husband', over de trend waarbij vrouwen gaan werken en mannen thuis blijven (werken). Maar het ene thuiswerk is het andere niet. Uit een recent McKinsey-rapport blijkt dat Amerikaanse getrouwde vrouwen niet dezelfde mogelijkheden hebben om op afstand te werken als hun mannelijke partners. Terwijl… die mannen minder vaak huishoudelijke taken doen dan vrouwen als ze thuiswerken.
E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(William Visterin)
11 juli 2024Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...
Kantoren sluiten, kantoorruimte verkleinen en thuiswerk omarmen. Dat is het plan bij technologiebedrijf Twitter. Al hanteert lang niet elk techbedrijf deze aanpak...
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.