De woorden én daden van Bart De Wever ... gewikt en gewogen
Bart De Wever kwam in het oog van een perfecte storm terecht door zijn kritiek op de media. Hij speelt het mediaspel zelf immers handig mee!
Anseel: ‘Oei, dat klinkt niet goed. De Wetstraat-dinosaurus stond de voorbije decennia aan de zijlijn van alle belangrijke veranderingen in België. Als hij spreekt, dan luister ik. Zeker omdat hij deze keer over mij vertelt. Als er nu iets is, waar ik nogal wat over afweet, dan is het mezelf. Ik ben namelijk zelf ergens in de dertig (de goede kant!). Mijn vriendenkring bestaat ook hoofdzakelijk uit dertigers. Die zien er eigenlijk niet erg ongelukkig uit, Hugo. Integendeel, velen onder hen lijken me het net beter te doen dan een tiental jaar geleden. En ikzelf, thank you for asking, voel me ook helemaal niet zo beroerd. Wat is er aan de hand volgens onze dinosaurus? Excusez-le mot, Hugo, maar zo klink je wel een beetje.
‘In hun studies hebben dertigers al meer stof moeten verwerken dan hun voorgangers. Ze moeten ook voortdurend bijleren.’ Ocharme, ochgottekes. Ik tel weinig slachtoffers van die pakken leerstof. Het idee dat we voortdurend mòeten bijleren en wat een zware belasting dat is, is van de pot gerukt.
Ik zie een groep dertigers die vooral zelf enthousiast op zoek gaat om hun horizon te verruimen en nieuwe zaken te leren. Onderzoek toont trouwens aan dat blijvend leren ongeveer het beste is wat je kan doen om jezelf energiek, gemotiveerd en tevreden op het werk te houden.
‘Wij staakten voor arbeidsduurverkorting, de dertigers staan vandaag per dag twee uur in de file.’ Laten we de zaken duidelijk stellen. We hebben nog nooit zo weinig uren gewerkt als vandaag. Ooit was een 60-urige werkweek normaal, nu staat de 40-urige werkweek onder druk.
Wie meer uren werkt, blijkt trouwens meer tevreden te zijn op het werk. De eis om flexibiliteit komt meer dan ooit van de medewerker zelf. Mensen willen de muur tussen werk en privé slopen. Je leven begint niet na het werk. Werken is deel van je leven. Werkgevers zijn op hun beurt op zoek naar manier om die integratie mogelijk te maken. Het Nieuwe Werken geeft mensen meer controle over hun eigen werkschema en laat toe dat we minder in de file staan.
‘De jongeren moeten permanent bereikbaar zijn. Ze zijn als topatleten die voortdurend hun whereabouts moeten invullen.’ Sorry, Hugo, maar dit is cafépraat van een grumpy old man. Ik veronderstel dat je het hier over smartphones en sociale media hebt. Misschien moet je het toch eerst zelf eens proberen.
Welnu, ik zie op Twitter een vrije, vranke en vrolijke groep dertigers die elkaar snel vinden, die continu nieuwe ideeën spuien en getuigen van een aanstekelijk voluntarisme om dingen te verbeteren. Schrijf je in op LinkedIn en word lid van de Innovatieve Bende en je zal zien waar de verandering bij de overheid de komende jaren vandaan komt.
Cheer up, Hugo, alles komt goed!
(fa) - Foto: (jk)
1 juni 2012Bart De Wever kwam in het oog van een perfecte storm terecht door zijn kritiek op de media. Hij speelt het mediaspel zelf immers handig mee!
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
We vroegen aan Stéphanie (33) hoeveel zij verdient en wat haar job als accountmanager precies inhoudt...
Bij Jobat zijn onze medewerkers ons meest waardevolle kapitaal. Daarom investeert Mediahuis volop in talent, persoonlijke ontwikkeling en een inspirerende werkomgeving.
De drie M’s op de werkvloer: menstruatie, moederschap en menopauze. Het blijven gespreksonderwerpen die de taboesfeer niet ontgroeien. Hoe komt dat?
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Op 25 april 2024 vindt in Tour & Taxis Job Fair Brussels plaats. Je kan er recruiters de kleren van het lijf vragen en hen persoonlijk je cv overhandigen.
Een opvallend goed voornemen van werknemers: het plan om in 2024 van job te veranderen. De cijfers...
Jos Vanhoof, bestuurslid van artsensyndicaat BVAS en zelf ook huisarts, ziet diverse oorzaken waarom zijn beroep onder druk staat...