“Iedereen is anders”
Heb je een beperking of ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula van de Vlaamse overheid.
Bruno Pistorius heeft eerst enkele jaren in de bouw gewerkt als elektricien, tot zijn oog viel op een vacature voor elektricien bij de Stad Leuven. Sinds 1987 werkt hij voor het cultuurcentrum, enkele jaren geleden omgedoopt tot 30CC. Toch wel een erg bijzondere overheidsjob, en zeker een van de meest flexibele. “Elke maand ziet ons uurrooster er anders uit. Soms moeten we maar twee dagen werken, andere weken zijn we zeven op zeven aan de slag. Nu, ik ben dat gewend, en er staat een redelijke compensatie tegenover, een langere zomervakantie bijvoorbeeld.”
Bruno Pistorius en zijn tien collega’s zorgen ervoor dat de artiesten die op één van de drie plateaus van 30CC in optimale technische omstandigheden worden ontvangen. Als zij aankomen, zijn de spots al opgehangen en gericht, is de klankapparatuur aangesloten en staat het decor stevig recht. De techniek tijdens de voorstelling is vaak in handen van het gezelschap of de groep zelf, al kan Bruno zich af en toe ook wel eens laten gaan. “De Leuvense amateurtheatergroepen bijvoorbeeld doen vaak een beroep op ons. En als er een wereldmuziekgroep komt, heeft die vaak geen eigen technici mee. Dan kunnen we zelf ook eens creatief zijn. We hebben bijvoorbeeld zelf bewegende spots, en daar speel ik graag eens mee (lacht).”
Op die manier ontmoet Bruno veel mensen van uiteenlopende slag. Bovendien evolueert de techniek zo snel, dat hij voortdurend moet bijleren. Theatertechnicus is sowieso een job die je je vooral op de werkvloer moet eigen maken. Neem nu de automatische ‘trekkenwanden’, die dienen om lichten en decorstukken tot in de nok van het podium op te trekken. Daar komt behoorlijk ingewikkelde software bij kijken. Maar een theatertechnicus in hart en nieren is nieuwsgierig van aard, en ziet al die veranderingen graag komen.
Fysiek valt die job niet te onderschatten, merkt Bruno op. “Drie jaar geleden ben ik geopereerd aan een hernia, en die werd bijna zeker veroorzaakt door mijn job. Er komt heel wat heffen en sleuren aan te pas.” Zijn jongeren bereid om zo’n zware job met extreem glijdende uren nog te doen? “Ik denk niet dat dat leeftijdsgebonden is. Het vraagt offers, en je moet met die flexibiliteit kunnen omgaan, maar je krijgt er ook erg veel voor terug.”
16 april 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Heb je een beperking of ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula van de Vlaamse overheid.
Midas is een vrachtwagenchauffeur in hart en nieren, vandaag deelt hij zijn passie als instructeur bij VDAB.
We zijn er ons zelden van bewust, maar toch hanteren we allemaal een typische “stijl” van communiceren… In geval van conflicten, bijvoorbeeld.
Op donderdag 6 juni 2024 kan je op de jobbeurs van Jobat in MeetDistrict terecht voor tientallen werkgevers, goed voor tal van openstaande jobs.
Wat motor en wielen heeft, is vandaag aanleiding tot knelpuntberoep. Nieuw in het rijtje: de motormecanicien. Ook de elektrificatie speelt een rol.
Deze jonge talenten weten waarom ze kiezen voor hun Brusselse werkgever: duurzaamheid, maatschappelijke relevantie, diversiteit en inclusie.
Als Baanbrekende Werkgever zet ING in op twee speerpunten: duurzame mobiliteit en welzijn. Vandaag is welzijn – in al zijn facetten – meer dan ooit een prioriteit. Met het Vitality Boost-programma mikt ING op een positieve impact.
Voor mensen zorgen was altijd Chichi’s droomjob. Tijdens haar studies ontdekte ze dat haar zorgzame kant vooral tot zijn recht komt in de thuisverpleging...
Isabeau vertelt over haar rol als teamleider bij een kinderdagverblijf van KU Leuven