Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

TEST: Hoe snel ben jij afgeleid op je werk?

Pratende collega’s, rinkelende telefoons en ratelende kopieermachines ... Heb jij daar ook zo’n last van, en haalt dit je uit je werkritme? Geen nood: je kan er iets aan doen.

Gestoord worden door collega’s die op het foute moment een praatje komen slaan, rinkelende telefoons, ratelende kopieermachines, printers die aanslaan en bakken papier uitspuwen, een paar collega’s die midden op de werkvloer een verhitte discussie voeren...

Heel herkenbaar, ook voor slow working trainer Heidi Does: “Ik ontmoet regelmatig professionals die worstelen met zichzelf doordat ze te vaak afgeleid worden op hun werk.”

Onproductief

“Het is heel lastig om in zo’n omgeving je aandacht bij je werk te houden. Voor je het goed en wel doorhebt, is je aandacht bij iets anders dan de taak die voor je ligt. Daardoor ben je helemaal niet zo productief als je graag zou willen”, aldus Heidi Does.

Dat is normaal. Elke taak vraagt namelijk een zekere opstart- en doorlooptijd. Je werkt je in, zoekt dingen op, leest, maakt notities... En dan is daar plotseling het venijnige tikken van regen op het raam, waardoor je opkijkt van je werk. Of staat er ineens een collega aan je bureau uitgebreid verslag te doen van zijn cursus vogelspotten in het Zwin. Zulke onderbrekingen, in welke vorm dan ook, halen je aandacht weg van waar je mee bezig bent.

“Wist je dat het daarna wel 10 minuten kan duren voor je weer gefocust bent en terug ‘in’ je werk zit? Kan je je voorstellen hoeveel kostbare tijd je zo verliest? Uit cijfers van HRPraktijk.nl blijkt dat dit oploopt tot wel 24 werkdagen over een heel jaar!”

Stoorzenders

Kan je zelf iets doen om de stoorzenders op je werk te elimineren? Uiteraard zou je leidinggevende meer kunnen ondernemen om te zorgen voor een meer prikkelarme werkomgeving. En dat vervelende kliekje collega’s dat zich niets aantrekt van de informele regels op het werk mag ook wel eens op de vingers getikt worden.

Maar als je op anderen moet rekenen, kan het ook (te) lang duren. “Als ik naar mezelf kijk, weet ik heel goed dat triggers van buitenaf maar voor een deel de oorzaak zijn van mijn gebrek aan aandacht”, merkt slow working trainer Heidi Does. “Het zijn net zo goed triggers van binnenin mezelf die ervoor zorgen dat ik sneller dan anders afgeleid raak.”

“Bijvoorbeeld als ik ’s avonds te lang achter de computer heb gezeten, slaap ik minder goed en ben ik de volgende dag sneller moe. Dan hoef ik maar tegen één lastige of saaie taak aan te lopen en hup, ik ga al een tas koffie halen. Of ik ga een praatje slaan met een collega. Eventjes maar… Met die ‘rommelige’ aandacht krijg ik een pak minder werk af.”

TEST JEZELF

Hoe snel ben jij afgeleid op je werk?

Heb jij het idee dat het vooral triggers van buitenaf zijn (pratende collega’s, rinkelende telefoons, ratelende kopieermachines, …) die je aandacht kapen en je van je werk houden?

Doe dan deze test:

  1. Pak een vel papier en teken twee kolommen. Boven de eerste kolom schrijf je ‘Van buiten’ en boven de tweede kolom zet je ‘Van binnen’.
     
  2. En dan ga je turven.
    Elke keer als je afgeleid raakt door een trigger van buitenaf, zet je een streepje in de eerste kolom. En bij een trigger vanuit jezelf, zet je een streepje in de tweede kolom.
     
  3. Turf zo 2 dagen op welke momenten je aandacht afgeleid wordt. Zet elke keer een streepje als je je focus verliest en daardoor langer met een taak bezig bent dan gepland.
     
  4. Kijk na die twee dagen eens hoeveel streepjes er in elke kolom staan.
    Staan er in beide kolommen evenveel? Of helt de balans over naar één kant? En naar welke kant dan?
     
  5. Actie!
    Helder zicht krijgen op de triggers die jouw aandacht wegkapen is belangrijk. Want ook al heb je het idee dat je weinig kan doen aan al die stoorzenders van buitenaf, je kan wel concreet aan de slag gaan met je reactie op triggers die van binnen jezelf komen. Probeer het maar eens: je zal zien dat je minder snel kostbare tijd en aandacht verspilt.

(mr) - Bron: Doesmindful.nl & HRPraktijk.nl 

16 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook