5 trends voor snelle IT'ers: alles slim in de wolken?
De wereld verandert razendsnel en die van IT gaat nog net iets sneller, dus er valt altijd iets nieuws te beleven. Wij pikten deze vijf trends op.
De gemiddelde smartphonegebruiker checkt 35 keer per dag zijn gsm, bij mensen met een verslaving ligt dat gemiddelde een stuk hoger. Daar is bereikbaar zijn een levensstijl, en is het niet checken van je smartphone een tergend bewuste keuze.
De Iowa State University ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde test om nomophobia ("No Mobile Phone"-fobie) in 20 vragen te kunnen constateren.
Geef elke stelling een waarde van 1 ("Volledig niet akkoord") tot 7 ("Volledig akkoord") en tel op het einde de punten op om je score te weten.
Tel de scores die je aan de stellingen hebt gegeven, op, en kijk hoe je het er hebt vanaf gebracht:
20 : Helemaal geen nomophobie te bespeuren. Je heb een gezonde relatie met je toestel en ondervindt geen ongemakken wanneer je er eventjes van afgezonderd bent.
21-60 : Milde nomophobie. Je bent een beetje prikkelbaar wanneer je je smartphone thuis bent vergeten, of wanneer je ergens vastzit zonder wifi. Maar je hebt het nog onder controle.
61-100 : Matige nomophobie. Je bent gehecht aan je toestel. Je zal regelmatig je updates checken, terwijl je aan het wandelen bent of wanneer je met een vriend aan het praten bent. Je voelt je ook wel eens onrustig als je onbereikbaar bent. Misschien is het tijd voor een digitale detox?
101-120 : Ernstige nomophobie: Je kan amper 60 seconden zonder je telefoon te checken. Het is het eerste toestel dat je ’s morgens checkt en het laatste ’s avonds, en het overheerst ook bijna alle activiteiten daartussen. Tijd voor een interventie?
Wat dan nog als je een smartphoneverslaving hebt? Wat zijn de gevolgen? Doe je er überhaupt kwaad mee? Mariek vanden Abeele van de Universiteit van Tilburg, onderzocht de sociale implicaties van mobiele media op de samenleving. Zo merkt ze op dat het veelvuldig checken van de smartphone voor veel mensen een gewoonte is geworden.
Veel mensen zien het vooral als een asociale gewoonte. Mensen mengen hun smartphonegebruik met hun andere bezigheden, wat tot vreemde situaties kan leiden en de indruk kan wekken dat de smartphonegebruiker minder aandachtig is.
Xie Chenglin, student aan de Chinese Central Academy of Fine Arts, verwerkte en vergrote de 'irritante' gewoontes van smartphoneverslaafde gebruikers en maakte er op die manier een tragikomisch filmpje mee. Dan rest de vraag, is dit satire of een doembeeld van de werkelijkheid? Zullen we echt evolueren naar een asociale wereld waarin alleen nog apatisch, het hoofd naar beneden, naar een schermpje wordt gestaard?
(sjv) - Bron : Huffingtonpost.com / nrc.nl
6 juni 2018De wereld verandert razendsnel en die van IT gaat nog net iets sneller, dus er valt altijd iets nieuws te beleven. Wij pikten deze vijf trends op.
De volgende zeven tips kunnen je helpen om van die vervelende internetverslaving af te geraken … Hoog tijd voor een digitale detox!
Veel mensen vinden het moeilijk om af te kicken van hun job. En toch is dat nodig als je echt meerwaarde wil halen uit je vakantie en écht wil ontspannen.
Zeven op de tien smartphonegebruikers heeft zijn toestel bijna altijd binnen handbereik, zo blijkt uit Amerikaanse online onderzoek.
In Duitsland werken vakbonden en wetgevers samen aan een wet die het recht op onbereikbaarheid garandeert. Jawel, je leest het goed ...
Elektronisch communiceren blijkt slecht voor onze gewrichten. De WhatsApp-vinger is daarbij het modernste kwaaltje. 'De wat?' zegt u ...
Een gemorste koffie, een regenbui of een onoplettendheid op het toilet. Voor je het weet, gaat je gsm kapot. Hoe kan je waterschade toch herstellen?
Ook de jongere generatie werknemers en sollicitanten is nog altijd behoorlijk geïnteresseerd in bedrijfswagens.
Jill en Stijn zijn (assistent-) landmeters bij FOD Financiën.