Kun je terug aan de slag bij je vorige werkgever?
Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
Soms kun je tijdens je carrière nood hebben aan een carrièreswitch of een nieuwe, professionele uitdaging bij een andere werkgever. In sommige gevallen kan het gebeuren dat je achteraf spijt krijgt van je overstap: het gras bleek dan toch niet zo groen aan de overkant, professionele beloftes werden niet nagekomen, het nieuwe bedrijf past niet zo goed bij jou, de arbeidsvoorwaarden vallen tegen, de bedrijfscultuur is een domper op de arbeidsvreugde, …
Een terugkeer naar je oude werkvloer kan een mogelijke optie zijn. Voor wie drempelvrees heeft: het komt vaker voor dan je denkt en heel wat bedrijven staan er best wel voor open. Maar is dat wel een goed idee? Vooraleer je de beslissing neemt, stel je jezelf best 3 belangrijke vragen.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
Was het de invulling van de jobfunctie die je deed vertrekken? Waren het de arbeidsvoorwaarden, het lage loon of de venijnige sfeer die je andere horizonten deed opzoeken? Of was het in het slechtste geval een combinatie van meerdere factoren?
Probeer te weten te komen bij je ex-collega’s of je netwerk of er ondertussen al wat veranderd is. Misschien waait er nu wel een frisse wind door het bedrijf of werd er een nieuwe leidinggevende aangesteld? Is de situatie nog net als toen, weet dan dat de kans bestaat dat een terugkeer misschien niet de beste optie is en dat je je zult storen aan dezelfde negatieve factoren.
Wat maakt dat ik nu niet meer tevreden ben op mijn huidige werkplek? Is er verbetering in zicht of niet? Praat erover met je leidinggevende en bekijk de mogelijkheden.
Loopt het professionele verhaal toch ten einde, neem dan op een professionele manier afscheid en vertrek niet met slaande deuren, zo kun je ook daar misschien ooit terug door de grote poort terugkeren.
Lees ook: Zelf je ontslag indienen (E-gids)
Zou een terugkeer naar je vorige werkgever jou echt gelukkiger maken? Heb je in de tussentijd de balans opgemaakt en ontdekt dat het gras daar uiteindelijk toch groener was?
Ben je bereid om net als iedereen terug te solliciteren voor een job bij je ex-werkgever en jezelf te promoten bij de hr-verantwoordelijke die toen ook jouw ontslag geregeld heeft? Indien ja: go for happy en ga ervoor!
Online solliciteren: tips & tricks
Een terugkeer kan niet alleen goed zijn voor jou, ook voor jouw ex-werkgever kan het een positief verhaal worden. Bereid je sollicitatie wel goed voor en bedenk antwoorden op mogelijke "lastige vragen".
Zet je motivatie en vaardigheden tijdens het sollicitatiegesprek extra in de verf. Benadruk dat je ondertussen een pak meer ervaring hebt en dat je de bedrijfscultuur al kent. Met deze pluspunten ben je vast en zeker een meerwaarde voor het bedrijf. Niets staat jou een terugkeer in de weg… alleen nog een succesvolle sollicitatie. Succes!
CHECK: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
(fd)
4 maart 2022Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Als jobhopper heb je enkele grote sterktes die anderen niet hebben.
Op een dag vind je de job van je leven… Maar wat als je tijdens het sollicitatieproces begint te twijfelen aan de jobfunctie of werkgever?
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?