Het bewijs: egoïsme leidt tot succes
Natuurlijk spelen je baas en hr-afdeling een belangrijke rol in je professioneel leven, maar ze zijn niet de drijvende kracht in je carrière. Dat ben jij!
Bouwen aan je zelfvertrouwen is één ding, het herbouwen is iets helemaal anders. Het kan zijn dat je ooit net veel zelfvertrouwen had, dat je zeker was van je kunnen en dat je jezelf een expert achtte in een bepaald gebied. Kritiek, een persoonlijke of professionele tegenslag, een burn-out of een verkeerde keuze kunnen heel het fundament van dat vertrouwen aan diggelen blazen.
Volgens sommigen is het even moeilijk om iemands zelfvertrouwen terug op te bouwen als om iemand zonder zelfvertrouwen het te helpen opbouwen. Anderen zeggen dat het minder moeilijk is, omdat het fundament er ooit was. Het hoeft niet meer ‘uitgevonden’ te worden. Mensen die weten hoe het voelt om sterk in hun schoenen te staan, zullen ook sneller dat gevoel weer kunnen oprakelen en zich herinneren hoe ze dat zelfvertrouwen kunnen tonen én hoe ze ermee kunnen omgaan.
De eerste tip is dus…
Heb je nood aan een egoboost? Concentreer je op het gevoel dat je had toen je je wél nog zeker van je stuk voelde. Herinner jezelf aan dat positieve zelfbeeld en probeer het te herleven. Zo kan je het ophalen en weer overnemen.
Denk aan een specifiek moment wanneer je je goed voelde, een expert. Zelfs al ontbreekt het je nu aan datzelfde vertrouwen, het zal baten om je die herinnering voor de geest te halen. Sluit je ogen, neem een comfortabele houding aan en visualiseer dat moment van kracht.
Maak de herinnering zo levendig mogelijk door details toe te voegen. Je zal de grenzen tussen verleden en heden voelen vervagen. Terwijl dat gebeurt zal je dat gevoel van zelfvertrouwen terug naar boven voelen komen, sterker voelen worden en je zal je er weer mee familiariseren.
Onze emoties kunnen worden opgewekt en versterkt door de manier waarop we denken. Hoe we ons voelen is vaak het resultaat van een mentaal schema, opgemaakt uit een reeks gedachten en zelfbedachte principes en voorwaarden. We kunnen onze gevoelens dus cognitief sturen.
Was je vroeger zelfzeker? Dan heb je ergens in je hersenen die prikkel verstopt die jouw zelfvertrouwen weer kan aanvuren. Graaf die gedachtes weer op en zet ze om in de praktijk.
Ook hier kan je weer rekenen op visualisatie. Kan je de reeks gedachten die je vertrouwen wisten op te wekken, weer voor de geest halen? Dan kan je ze herontdekken en toepassen. Had je vroeger een manier om jezelf moed in te spreken? Probeer dit op dezelfde manier opnieuw te doen. Spreek tegen jezelf zoals vroeger, focus op de dingen waar je jezelf vroeger op concentreerde, en je zal je weer gaan voelen zoals vroeger.
Nog een voordeel aan ooit vertrouwen te hebben gehad, is dat je je dus al zelfzeker gedragen hebt. Dat betekent dat je oude zelf al een gedragingsmodel heeft aangemaakt voor een zelfzekere houding.
Herinner jezelf aan wat je deed toen je nog zelfvertrouwen uitstraalde. Doe ‘alsof’ je weer die zelfzekere persoon bent. In het begin zal dat misschien niet makkelijk zijn, omdat je deze vroegere versie van jezelf hebt bedolven onder onzekerheden, maar je zal al snel merken dat je het nog wel in je hebt. Van zodra je dat realiseert, zal dit ‘doen alsof’ steeds natuurlijk worden.
Je gedachten en je lichaam zijn verbonden. Gevoelens kunnen je gedrag beïnvloeden, maar dat werkt ook in de omgekeerde richting. Ga je je gedragen alsof je zelfzeker bent dan zal je herinnering aan dat gedrag en het gevoel dat erbij hoort weer naar boven halen, waardoor je dus eigenlijk meer zelfvertrouwen krijgt door te doen alsof je zelfvertrouwen hebt.
Leren hoe je dat zelfvertrouwen terugkrijgt, is met andere woorden een kwestie van de juiste tools te hanteren en het verleden te gebruiken om je heden weer naar je hand te zetten.
Het is ook een kwestie van consequent oefenen. Het mag dan volgens sommigen gemakkelijker zijn om zelfvertrouwen terug te winnen dan om het van nul te creëren, gemakkelijk is het niet. Dagelijks oefenen en positief blijven vormen een sleutel tot je succes. En terwijl je dat blijft doen, zal je grote veranderingen bij jezelf, in je houding én je leven zien gebeuren.
(sjv) – Bron : Pickthebrain.com
30 januari 2015Natuurlijk spelen je baas en hr-afdeling een belangrijke rol in je professioneel leven, maar ze zijn niet de drijvende kracht in je carrière. Dat ben jij!
Mensen die hun zelfbeeld een stimulans willen geven, kopen daarvoor statusproducten. Een lager zelfbeeld kost dus geld, ook in je job!
Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
"Van zodra mijn baas of collega iets vraagt, laat ik alles vallen." Herkenbaar? Veel mensen cijferen zichzelf regelmatig weg. Inge Ketels geeft enkele tips.
Ondernemerscoach Sabine van Meenen geeft enkele tips om je zelfbeeld te veranderen én een boost te geven …
Enkel solliciteren voor openstaande vacatures is geen goed idee. Slimmer is je eigen kansen en je eigen job te creëren. Hoe? 5 tips!
Succes komt in alle vormen en maten en betekent voor iedereen iets anders. Enkele stappen die je niet mag overslaan op je weg naar succes...
Werk je als controller en ben je benieuwd of je loon wel marktconform is? Of wil je weten welk salaris je mag verwachten voor een controlling job?
Als marktleider runt D’Ieteren een uitgebreid netwerk van concessies., daarvoor is het bedrijf volop op zoek naar extra technisch talent.