Go for happy
Vorige

1 van 720

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

Mede mogelijk gemaakt door: BNP Paribas Fortis

Terug aan het werk na kanker

BNPParibasFortis_Anne-Valerie
Anne-Valerie Seroen, initiatiefnemer van CANcer & WORK bij de bank en zelf ex-kankerpatiënte: “Een kanker overwinnen, is altijd een lang traject dat veel vragen met zich meebrengt. Maar de oplossingen bestaan.”
Hoe ga je om met werknemers die kanker hebben (gehad)? Binnen BNP Paribas Fortis loopt het project CANcer & WORK. Het is het geesteskind van Anne-Valerie Seroen, zelf ex-kankerpatiënte, die het op poten zette onder impuls van Chief HR Officer, Sandra Wilikens.

In mei 2019 werd Anne-Valerie gediagnoseerd met kanker. “Ik kreeg meteen de volledige behandeling: chirurgie, chemo en radiotherapie. Uiteindelijk ben ik een jaar afwezig geweest op het werk. Begin 2020 kon ik weer aan de slag. Ik was zó blij. Maar na een paar weken merkte ik echter dat er iets aan de hand was. Mijn geheugen had gaten, ik was constant moe en ik kon me niet meer concentreren. Voor een kredietbeoordelaar zijn dat zeer lastige symptomen. Ik dacht dat het aan mij lag, dat ik niet goed bezig was. Zo sukkelde ik in een burn-out. En ben ik opnieuw ruim een jaar thuisgebleven.”

Bij haar tweede terugkeer heeft Anne-Valerie een lang, intens gesprek met de Chief HR Officer van de bank, Sandra Wilikens. “Zij heeft me ongelooflijk gesteund en opgevangen. Ze stelde voor om een project te leiden om mensen met kanker die weer gaan werken, beter te begeleiden. Zo is CANcer & WORK begonnen.”

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Wat is CANcer & WORK?

ICANcer & WORK is vooral een communicatieplatform om informatie te laten doorstromen en om begrip te kweken. Het maakt deel uit van het welzijnsplan WE Care van de BNP Paribas-groep, dat collega’s ondersteunt die afwezig zijn door een langdurige ziekte. De sociale partners worden ook betrokken, voornamelijk via het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).

Anne-Valerie: “Ik heb heel veel Q&A’s opgesteld met alle mogelijke vragen die werknemers en managers hebben. Ik werk veel rond bewustwording, ben een interne coach voor patiënten en werk ook nauw samen met bedrijfsartsen, HR en sociale assistenten. Patiënten, collega’s en managers kunnen bij mij terecht. Echt een job voor een people manager. Een ander deel van mijn job is om informatie en initiatieven te helpen ontsluiten. Er bestaat al veel binnen de bank, maar niet iedereen weet het.”

CANcer & WORK moet een structureel project worden dat ook zonder haar kan bestaan, hoopt Anne-Valerie. “Ik wil alle individuele trajecten, coachings en opleidingen consolideren. De uitdaging om terug naar het werk gaan na of tijdens een kankerbehandeling, is altijd een lang traject dat veel vragen met zich meebrengt. Maar de oplossingen bestaan.”

Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

Welzijn bij de bank: een gezonde geest in een gezond lichaam

Met zaken zoals aandacht voor werkdruk en vergadergewoontes of een omgeving waar iedereen zich veilig voelt, bewijst BNP Paribas Fortis (BNPPF) dat het sterk inzet op mentaal welzijn. Daarnaast krijgt ook fysiek welzijn veel aandacht en daar hoort zowel een globale als lokale aanpak bij.

Een voor de hand liggend aandachtspunt is bijvoorbeeld ergonomie. Bureaus en stoelen worden bij BNPPF optimaal afgesteld om rug- en nekklachten te voorkomen. Medewerkers worden in nieuwsbrieven en digitale sessies aangespoord om zo veel mogelijk te bewegen.

“Vaak koppelen we dat aan bestaande initiatieven met een goed doel”, zegt Julien Paternoster, die zich vanuit het BNP Paribas Fortis-kantoor in Turnhout mee inzet voor welzijn. “Zo doen we bijvoorbeeld mee met de Roze Mars. De wandeling op zich is gezond en met de sponsoring steunen we kankeronderzoek.”

Ontdek: Hoe gezond is de Belgische werknemer?

Feedbackwandeling

Dat buitenactiviteiten hoog op de agenda staan, bewijst ook de jaarlijkse feedbackwandeling die de werknemer doet met zijn manager. Julien: “Niet om over cijfers en doelstellingen te praten, maar om te weten hoe het met je gaat. Voel je je nog gelukkig? Welke richting wil je uit? En hoe kan je manager daarbij helpen? Dat zijn de vragen die daar gesteld worden. Die oprechte interesse wordt heel erg geapprecieerd.”

Een laatste initiatief dat Julien vermeldt, zijn de grote momenten in het leven van werknemers, waar de bank wil begeleiden. “We hebben bijvoorbeeld workshops voor 50-plussers die bijna aan het einde van hun carrière zijn. Hier gaan we in op de mogelijkheden na hun pensionering. Ikzelf ben pas papa geworden en heb meegedaan aan sessies voor jonge ouders. Dat gaat dan bijvoorbeeld over wat ouderschapsverlof precies is, hoe je dat aanvraagt, wat de mogelijkheden zijn om een ziek kind op te vangen, enzovoort. Heel interessant als je in die levensfase zit (lacht). Zo zorgen we bij BNP Paribas Fortis voor een gezonde geest in een gezond lichaam.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

De vele gezichten van wellbeing

Wellbeing heeft diverse invalshoeken en organisaties leggen hun eigen klemtonen. Uit een rondvraag in het Xperience Lab van Go for happy Magazine blijkt dat werkgevers deze focus leggen. (pijlers via Ann De Bisschop en haar boek 'Wellbeing = winst')

  1. Groeiperspectieven
  2. ABC van werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competentie
  3. Bedrijfscultuur en -waarden
  4. Mentaal welzijn
  5. Leiderschap
  6. Positieve verbinding
  7. Fysieke gezondheid
Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

(Frederic Petitjean) - Bron: Go for happy Magazine

13 juni 2024
Anderen bekeken ook