Werkgever kan langdurig zieken iets makkelijker ontslaan
Vanaf 2017 is het voor werkgevers iets eenvoudiger om werknemers te ontslaan op basis van medische overmacht.
Toen Petra in oktober 2017 opnieuw aan de slag ging, deed ze dat met volle overgave. “Ik stond echt te popelen om weer te kunnen gaan werken. Dat ik in die periode nog chemo kreeg, kon me niet tegenhouden. Het zwaarste gevecht had ik geleverd en kijk, ik stond er nog.
Ik wilde dan ook zo snel mogelijk weer een zo normaal mogelijk leven leiden, zodat ik opnieuw ‘de oude Petra’ kon zijn”, zegt Petra Mertens, die vandaag als data steward werkt op het hoofdkantoor van Arvesta (dat tot vorig jaar Groep Aveve heette).
Tijdens Petra’s re-integratieproces werd ze geconfronteerd met een aantal veranderingen: in het begin kon ze niet meteen voltijds aan de slag en daarenboven kreeg ze een nieuwe functie aangeboden. “Het was wel even wennen. Ik had al die jaren als management assistant voor de IT-afdeling gewerkt en werd nu gevraagd om die functie in te ruilen voor die van data steward. Vanuit Arvesta was die jobswitch vooral bedoeld om mij te beschermen en een duurzame re-integratie mogelijk te maken. Maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik dit inzag. Daarvoor waren er gesprekken nodig met collega’s, mijn manager en onze HR-businesspartner. Vandaag besef ik maar al te goed dat het de beste oplossing was om m’n terugkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen.”
Anja Artois, HR-businesspartner en talent manager bij Arvesta, bevestigt dat het voor een geëngageerde medewerker als Petra niet evident was om bepaalde verantwoordelijkheden los te laten. “Het is door met elkaar te praten dat we tot de best werkende oplossing zijn gekomen. Wat me trouwens opvalt, is dat Petra tijdens het re-integratietraject een nieuwe versie van zichzelf geworden is. Iemand die vandaag ook veel belang hecht aan tijd maken voor haar gezin.”
Petra bevestigt dat ze de regelmatige werkuren van haar nieuwe job weet te waarderen. “Op die manier kan ik ’s avonds wat extra tijd met m’n kinderen doorbrengen. Dat is iets wat ik niet meer zou willen missen. M’n vroegere ik zou dat niet meteen een prioriteit gevonden hebben.”
Of ‘de nieuwe Petra’ nog tips heeft voor andere mensen die na een langdurige ziekte naar hun job terugkeren? “Ik kan alleen maar de raad geven open te durven staan voor verandering. Verder wens ik iedereen die zich in zo’n situatie bevindt een werkomgeving toe waar je in alle openheid kan praten over het proces waar je doorheen moet. Als mijn re-integratieproces gelukt is, dan komt dat vooral door de openhartige gesprekken die ik met Anja en collega’s heb kunnen voeren. Weten dat er op je werk mensen klaarstaan om je te helpen van je terugkeer een succes te maken, maakt een wereld van verschil. Want hoe sterk je ook wilt zijn, je hebt de steun nodig van mensen rondom jou.”
(nd)
18 juli 2016Vanaf 2017 is het voor werkgevers iets eenvoudiger om werknemers te ontslaan op basis van medische overmacht.
Een op de acht vrouwen wordt getroffen door borstkanker. Hoe verwelkom en reageer je het best wanneer je collega terug aan de slag gaat?
De federale regering heeft recent een akkoord bereikt over de responsabilisering van werkgevers en werknemers voor de re-integratie van langdurig zieken.
Neem een doorsnee bedrijf in ons land. Je zult vaststellen dat van de honderd medewerkers er gemiddeld acht al een tijdje afwezig zijn.
Langdurig out en terug aan het werk? Makkelijk is het niet. Om te helpen voorziet de overheid sinds kort speciale re-integratieprojecten.
Na een maandenlange kankerbehandeling opnieuw de draad oppikken met je werk. Hoe gaat dat? Hoe voelt dat? Veronique Verspeurt en Walda Verbaenen getuigen.
De prille en frisse dertiger Goedele Adams kreeg enkele jaren terug een wel bijzonder hard verdict: kanker.
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.
Beleefd zijn lijkt soms niet meer van deze tijd, terwijl je er toch zoveel sympathieker door lijkt én er zoveel meer gedaan mee krijgt.