Kan je ontslagen worden wegens een ruzie met een collega?
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Dat blijkt uit een bevraging van Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij bijna 40.000 Belgische werknemers. Hieruit blijkt dat 6,4% van hen in 2021 pestgedrag ervaarde tijdens de laatste zes maanden. Dat is geen daling in het aantal effectieve dossiers rond pesten.
Toch zijn collega’s hier eerder de oplossing dan de bron, benadrukt CEO van Idewe Lode Godderis. “Geroddel, beledigingen en uitsluiting zijn gedragingen waar je ook als niet-betrokken werknemer doorgaans signalen van opvangt. En dan kan je steun bieden aan het slachtoffer, pesters op hun gedrag aanspreken of zelfs het topic bespreekbaar maken met de werkgever”, stelt Godderis. Hij geeft aan dat de juiste keuze hierbij afhankelijk is van je eigen karakter, de situatie én van de wensen en het welzijn van het slachtoffer.
Extra: Pestgedrag op kantoor is te wijten aan…
Opvallend is dat mannen vaker pestgedrag rapporteren dan vrouwen. Dat komt deels door hun type werk en de sector waarin ze actief zijn. Mannen zeggen specifieke types pestgedrag beduidend frequenter te ervaren dan vrouwen, zoals ‘informatie die wordt achtergehouden’ (47% mannen tegenover 38% vrouwen), ‘herhaalde opmerkingen over vergissingen’ (32% tegenover 24%) en ‘onaangename grappen uithalen’ (14% tegenover 6,5%).”
Op leeftijdsvlak tenslotte zijn er minder grote verschillen, al blijken mensen jonger dan 45 wel iets meer pestgedrag te ervaren dan 45-plussers.
CHECK: Wat verstaat de wet onder pesten op het werk?
(in procent bij werknemers die pestgedrag ervaarden)
Lees ook: 1 op de 7 werknemers wordt gepest op het werk
(William Visterin) - Bron: Idewe
14 maart 2022Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
Een belangrijke reden waarom mensen van job veranderen, is de sfeer onder collega's. Roddels, kliekjesvorming, pesterijen... het is schering en inslag.
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
Een plaagstoot tijdens het werk maakt de sfeer alleen maar jovialer en aangenamer. Maar wat als de plaagstootjes evolueren naar regelrecht pestgedrag?
Elk bedrijf heeft z’n eigen cultuur. Maar het zijn je collega’s die de sfeer maken en ervoor zorgen dat je blijft. Maar kan je hen vertrouwen?
Medewerkers zijn gelukkig op de werkvloer wanneer ze kunnen rekenen op medeleven, collegialiteit en open communicatie. “Goedemorgen!"
Hoewel bijna de helft van de Belgische werknemers in 2020 door de coronacrisis telewerkte, is het aantal conflict- en pestgevallen op de werkvloer niet significant gedaald...
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.